Internationaal kort

Regering-Obama klaagt Arizona aan om immigratiewet

Phoenix. Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft een rechtszaak aangespannen om te bepalen of de anti-immigratiewet niet in strijd is met de Grondwet. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Justitie gisteren gezegd. Met de rechtszaak over de hardste immigratie komen de federale overheid en Washington recht tegenover elkaar te staan. Onder de wet wordt het strafbaar om in Arizona te zijn zonder migratiepapieren. De wet geeft politieagenten de bevoegdheid passanten staande te houden bij verdenking van illegaliteit. De strengere regels worden door Amerikaanse mensenrechtenorganisaties en religieuze organisaties aangevochten. ‘In ons grondwettelijk systeem heeft de federale overheid al uitstekende bevoegdheden om immigratie in goede banen te leiden’, zo zegt de aanklacht. ‘De nationale immigratiewetten weerspiegelen een zorgvuldige balans tussen de handhaving van nationale wetten, buitenlandse betrekkingen en mensenrechten.’ (AP)

Noodtoestand in Thailand verlengd

Bangkok. De Thaise regering heeft gisteren besloten de noodtoestand in negentien provincies te verlengen met drie maanden. Ook Bangkok valt onder deze regeling. Dat heeft een woordvoerder van de Thaise regering gisteren bekendgemaakt. Veiligheidsfunctionarissen hadden opgeroepen tot het verlengen van de noodtoestand. Ze waarschuwden dat er nog wapens zoek zijn die tegenstanders van de regering tijdens acties eerder dit jaar buitmaakten. De noodtoestand werd half april uitgeroepen in een periode van grote demonstraties tegen de regering van premier Abhisit Vejjajiva. Daarbij vielen 90 doden en bijna 2.000 gewonden. Volgens de noodtoestand zijn samenscholingen van meer dan vijf personen verboden. Verder kunnen ordetroepen verdachten tot dertig dagen zonder aanklacht vasthouden. Volgens waarnemers en mensenrechtenorganisaties wordt de oppositie door het verlengen van de noodtoestand in de illegaliteit gedreven. (AP, Reuters)

Geld verdwijnt per vliegtuig uit Kabul

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. In de afgelopen drieënhalf jaar is minstens 4,2 miljard dollar (3,3 miljard euro) in contanten via het vliegveld van Kabul uit Afghanistan verdwenen. Dat heeft minister van Financiën Omar Zakhilwal geschreven aan het Amerikaanse Congreslid Nita Lowey, voorzitter van de subcommissie voor hulpfondsen. Vorige week schortte het Congres 4 miljard dollar aan hulp op nadat duidelijk was geworden dat sinds 2007 zeker 3 miljard dollar via Kabul International Airport het land had verlaten. Lowey wilde er zeker van zijn dat „Amerikaans belastinggeld niet in de zakken verdwijnt van corrupte Afghaanse overheidsfunctionarissen, drugsbaronnen en terroristen”. In antwoord daarop schreef Zakhilwal dat het uitgevoerde bedrag hoger is, zeker 4,2 miljard dollar. Dat meldt de Britse krant The Times, dat de brief heeft gezien. „Het bedrag kan zelfs hoger zijn”, voegde de minister eraan toe. De Afghaanse economie is grotendeels afhankelijk van buitenlandse donaties.

Buschauffeur Egypte doodt zes mensen

Kairo. Een Egyptische buschauffeur heeft gisteren zes passagiers, werknemers van een bouwbedrijf, doodgeschoten en zes anderen verwond toen hij hen naar hun werk in een buitenwijk van Kairo vervoerde. Dat hebben bronnen van het bedrijf bekendgemaakt. Mahmoud Taha Swellem (52) opende het vuur met een automatisch wapen op de passagiers in een bus van het Egyptische constructiebedrijf Arab Contractors, verklaarde de woordvoerder van het bedrijf. De chauffeur is gearresteerd en ondervraagd. Hij zou wraak willen nemen op drie werknemers met wie hij van plan was archeologische schatten te stelen, maar door wie hij vervolgens opzij is gezet. (AP)