Ik voel me ook een deel van het geheel

Sophie Veldhuizen (27) vervangt elke dinsdagavond Noortje in Mary Poppins.

Deze zomer spreekt nrc.next twee weken lang met mensen die op de tweede plek staan.

Nederland, Amsterdam, 01-07-2010 Sophie Veldhuizen (Baarn, 6 maart 1983) is een Nederlands musicalactrice en zangeres. PHOTO AND COPYRIGHT ROGER CREMERS
Nederland, Amsterdam, 01-07-2010 Sophie Veldhuizen (Baarn, 6 maart 1983) is een Nederlands musicalactrice en zangeres. PHOTO AND COPYRIGHT ROGER CREMERS

„Ik ben tamelijk voortreffelijk, van top tot teen. Had ik maar een foutje. Maar nee, ik heb er geen.” Minimaal eenmaal per week, op dinsdagavond, zingt Sophie Veldhuizen (27) die tekst. Ze speelt dan de hoofdrol van Mary Poppins in de gelijknamige musical in het Fortis Circustheater in Scheveningen. De rest van de dagen wordt de rol gespeeld door Noortje Herlaar, die het programma Op zoek naar Mary Poppins van de AVRO won. Sophie werd tweede. Nu is ze alternate. Dat betekent dat ze niet in het ensemble te zien is, maar alleen speelt als Noortje dat niet doet.

Zelf is Sophie ook tamelijk voortreffelijk, als je haar met kaarsrechte rug voor de fotograaf ziet zitten in haar enkellange jurk met vlindermotief. Haar huid lijkt van porselein, haar haren komen zo uit een shampooreclame. Ze líjkt op Mary Poppins, of eigenlijk op Julie Andrews, die de rol van de strenge maar grappige ‘nanny’ in de film uit 1964 vertolkte.

Dat ze deze rol speelt, ook al is het dan niet elke dag, voelt ze als een grote verantwoordelijkheid. Voortreffelijk moet het zijn, en niet minder dan dat. „Mensen komen wel naar Máry Póppins kijken. Ze betalen veel geld voor een kaartje. Dus wil ik dat het elke avond fantastisch is.”

Heb je nooit een mindere avond?

„Nee, daar ga ik niet mee akkoord. Dat moet je niet accepteren van jezelf.”

Maar je kunt toch niet altijd een 10 halen? Is het niet soms een 9+?

„Nee. Je moet gewoon naar het hoogst haalbare streven. Als ik zou falen, dan valt de voorstelling in elkaar. Je doet het met zijn allen natuurlijk, en iedereen is zo professioneel. Maar ik speel wel de hoofdrol, en ik moet het beste uit mezelf en uit iedereen halen. Misschien is het naïef, maar ik denk dat het haalbaar is om altijd voor een 10 te gaan. En ik vind het waanzinnig om te merken dat ik zo’n show aankan. Dat ik de kar kan trekken. Dat geeft zelfvertrouwen.”

Je behaalde eerder de achtste plaats in het programma Op zoek naar Evita. Waarom heb je opnieuw aan een tv-auditie meegedaan?

„Ik wilde die rol gewoon hebben. Ieder jaar maak ik met mijn vader een tripje naar Londen en daar kijken we dan een aantal shows op WestEnd. Ik zag Mary en ik weet nog dat ik het zo fantastisch vond. Mijn vader en ik waren uren aan het napraten, en zeiden tegen elkaar dat het echt iets voor mij zou zijn.”

Waarom is dat?

„Het is zo’n diverse rol. Mary is grappig, ijdel, vrolijk, ze tapt, ze danst, ze kan toveren, ze vliegt. En het type past ook bij me. Ik heb dat zelf ook. Dat Britse, dat tuttige. Ik denk dat dat ik dat vrij gemakkelijk kan spelen.”

Ben jij tuttig dan?

„Neenee. Maar ik trek wel makkelijk zo’n korset aan, begrijp je. Soms heb je gewoon zoiets van: dit is voor mij. En het is ook nogal een rol. Je bent niet boom linksachter.”

Je speelt Mary in principe alleen op dinsdag, als Noortje Herlaar vrij is. Wat doe je de rest van de week?

„Daarnet werd ik bijvoorbeeld ineens gebeld dat ik vanavond moet spelen. Verder zit ik stand-by in het theater. Er kan altijd halverwege de voorstelling iets misgaan en dan moet je ineens na de pauze op. Er zitten meer mensen stand-by, vier mannelijke en vier vrouwelijke ‘swings’, noemen we dat. Dus ik ben niet alleen.”

Je verveelt je niet.

„Nee, ik heb gewoon lekker tv en internet in de kleedkamer. Dat is wel luxe. Ik sport. Of ik kijk dvd’s. Ik speel op dinsdag en de rest van de week kijk ik 24, hahaha.”

Voel je je een reserve?

„Helemaal niet. Ik ben echt deel van het geheel. En ik doe gewoon mee met de warming-up en de repetities. Ik leid de vocal warming-up voor de hele cast, ik zit heus niet alleen maar dvd’s te kijken. Ik vind het ook niet erg dat ik niet in het ensemble sta. Het grote voordeel is: mijn stem is altijd uitgerust en goed. Als je acht shows per week moet spelen en dan ineens de hoofdrol moet overnemen, dan is dat zwaar. Ik geloof ook dat ik, juist omdat ik niet vaak op ben, als ik op ben altijd een extra energie meebreng. En ik kan goed schakelen tussen rust en actie.”

In het programma kreeg je veel kritiek op je dansen.

„Ja, ik stond daar op hakken van 15 centimeter. Van de markt! Doe dat maar eens. Dat heb ik ook wel teruggezegd, maar niet op camera. Je moet zo’n programma een beetje over je heen laten komen. Ik weet wel waar ik aan moest werken. Ik ben best onhandig en angstig, dat is niet zo handig bij deze productie. Uit mezelf ga ik niet graag op 20 meter hoog tussen de lampen hangen. En het duurde even voor ik soepel de schoorsteen in kon. Nu geniet ik ervan.”

Als alternate moet je je extra bewijzen. Maakt dat nerveus?

„De eerste vijftien minuten ben ik altijd wel zenuwachtig. Dan controleer ik tien keer of mijn paraplu het wel doet. Laatst bleef er een stoel aan mijn rok hangen terwijl ik tien seconden had om in de armen van een standbeeld te springen. Dat zijn spannende momenten. Ik heb niet het idee dat mensen teleurgesteld zijn als ik er sta, en niet Noortje. Ik ben wel tweede geworden, dus er hebben ook veel mensen op mij gestemd. In dit beroep heeft het geen zin om jaloers te zijn op collega’s, als zij een rol krijgen. Dan zou ik geen vrienden meer overhouden, want er zitten heel veel vrienden in het vak. ”

Maar je zou wel graag een keer de eerste willen zijn.

„Zeker, ook leuk. Bel me maar. Ik zou nog heel graag een keer in de Phantom willen spelen. Of in Love never dies, de opvolger. Maar hallo, ik ben wel alternate Mary Poppins.”

Die het niet erg vindt als de eerste actrice niet speelt.

„Natuurlijk niet. Ik denk wel: hee, ik moet op vanavond, leuk. Het is net als in de finale, toen was ik ook blij voor haar dat ze won en teleurgesteld dat ik zelf verloor. Dat soort gevoelens kunnen naast elkaar bestaan.”