'Honger naar titel was nooit zo groot'

‘Een knik met het hoofd, met een knipoog naar het verleden’, schrijft The New York Times vandaag boven een foto van Robben die zijn kopbaldoelpunt viert. De krant verbaast zich over de plotse ommezwaai in het toernooi: „De wereldbeker kleurt plots weer heel Europees. Spanje en Nederland zijn misschien wel de sterkste voetballanden die nog nooit een WK wonnen, en nu zijn ze allebei nog in de running.”

Het Britse The Guardian vindt de finaleplaats van Oranje verdiend. „Het tweede Nederlandse doelpunt viel te betwisten, maar de goal afkeuren was erg streng geweest. Nu is het voor Oranje tijd om af te rekenen met het verleden.” Er waren ook lovende woorden voor een ‘trots Uruguay’.

Het Franse L'Équipe merkt verrast op dat de wedstrijd tegen Uruguay zo mogelijk nog moeizamer verliep dan die tegen Brazilië. „Spelen voor een plek in de finale doet elke voetballer op zijn benen trillen, maar uiteindelijk wogen de ervaring van Sneijder en Robben, de verbetenheid van , Van Bommel en het schot van Van Bronckhorst door in het voordeel van Oranje.”

De Uruguayaanse kranten hadden niets dan lof voor hun elftal. El Observador kopt: „La Celeste verlaat het toernooi met opgeheven hoofd.” De krant merkt ook op dat het al van 1970 geleden is dat Uruguay bij de laatste vier landen eindigde. El Pais zag ‘vreugde, tranen en drankbaarheid’ in het centrum van hoofdstad Montevideo.

Het Zuid-Afrikaanse Cape Times is duidelijk: „Nederland heeft gisteren in hun stormloop naar de finale, het imago van choker van zich af geschud .” Volksblad zag de Oranje Express verder denderen en vraagt zich af of een team werktuigkundigen, na jaren van veredelde romantiek, de voetbaldroom van een heel land gaat vervullen. „Waarom ook niet”, besluit de krant.

In België heeft De Standaard vooral lof voor Wesley Sneijder. „De 26-jarige aanvallende middenvelder heeft op dit WK in het veldspel nog niet veel laten zien, maar staat er wel als het nodig is. De kleine Nederlander is op weg speler van het toernooi te worden.” De Morgen heeft veel aandacht voor de oranjegekte en merkte op dat de honger naar een titel in Nederland nog nooit zo groot was. „Als er nog een Nederlander nuchter was, dan is die gisteravond ook overstag gegaan. Alhoewel, er is nog altijd bondscoach Van Marwijk.”