Het wordt nog lastig genoeg om de banken te herkapitaliseren

De eurocommissaris voor monetaire zaken van de Europese Unie zegt dat het met het oog op de schuldencrisis ingestelde noodfonds van 440 miljard euro kan worden gebruikt om de banken te herkapitaliseren.

De uitspraken van Olli Rehn lijken misschien een van de resterende vragen over de stresstests voor de Europese banken te beantwoorden: waar zullen de banken, die de test niet doorstaan, nieuw geld kunnen halen?

Maar de kleine lettertjes zijn niet veranderd. De banken moeten zich eerst tot hun regeringen wenden. Pas als die regeringen moeite hebben het geld bij elkaar te krijgen, kunnen zij zelf aankloppen bij het noodfonds. Er is geen nieuwe speciale regeling voor banken in het leven geroepen.

Het met 440 miljard euro gevulde noodfonds voor de euro was bedoeld als laatste redmiddel. Regeringen worden verondersteld het louter in buitengewone omstandigheden te gebruiken en zij zullen alles doen wat in hun macht ligt om te voorkomen dat het zo ver komt, uit angst om ‘het nieuwe Griekenland’ te worden genoemd. Lenen via het fonds zou duur zijn en gepaard gaan met meedogenloze voorwaarden, tenzij die voorwaarden in de tussentijd worden versoepeld.

Er is ook nog een andere complicatie. Het fonds is nog niet volledig operationeel en heeft nog geen kredietbeoordeling. Het staat ook niet vast dat het fonds de AAA-kredietstatus zal krijgen. Politici uit de eurozone verwachten het fonds eind juli of begin augustus draaiende te hebben, maar dat kan nog steeds een week later zijn dan de bekendmaking van de resultaten van de stresstests.

De regeringen kunnen eventueel in eerste instantie een beroep doen op een afzonderlijk stabilisatiemechanisme van 60 miljard euro, dus er hoeft geen probleem te zijn. Maar niemand die de opmerkingen van Rehn leest, moet zich een vals gevoel van veiligheid laten aanpraten, alsof er een met 500 miljard euro gevulde pot met geld zou zijn, waaruit de banken indien nodig makkelijk kunnen worden geherkapitaliseerd.

Neil Unmack

Vertaling Menno Grootveld

Voor meer commentaaruit Londen:www.breakingviews.com