Generaal VS: VN-macht voor Irak

Er is geen einde in zicht van het conflict tussen Koerden en Arabieren in Irak over de oliestad Kirkuk en andere gebieden. Daarom moet mogelijk een vredesmacht van de Verenigde Naties tussen hen in worden gelegerd als eind volgend jaar alle Amerikaanse troepen het land verlaten. Dat heeft de hoogste Amerikaanse commandant in Irak, generaal Ray Odierno, gisteren gezegd.

In Irak vallen elke maand nog altijd honderden doden door moslimextremistisch geweld, maar volgens veel waarnemers is het conflict tussen Koerden en Arabieren potentieel het gevaarlijkst. Alle Amerikaanse gevechtstroepen zullen voor 1 september het land verlaten. De resterende Amerikaanse militairen moeten onder het troepenakkoord van de VS en Irak voor 1 januari 2012 weg zijn.

De regering van autonoom Koerdistan in het noorden van Irak eist Kirkuk en delen van andere provincies op omdat er een Koerdische meerderheid zou leven. Volgens de Iraakse grondwet had er al in 2007 een referendum moeten worden gehouden in betwist gebied waarin de bevolking zich voor of tegen inlijving bij Koerdistan kon uitspreken. Dat is echter niet gebeurd. De VN hebben een compromis voorgesteld, maar geen gehoor gevonden.

Amerikaanse troepen hebben in een van de potentiële brandhaarden, in de provincie Diyala, controleposten opgezet die worden bemand door zowel Koerdische als Arabische militairen. De opzet was Koerden en Arabieren te verenigen tegen sunnitische extremisten die er eveneens sterk zijn. Maar er worden nog steeds regelmatig botsingen tussen Koerdische en Arabische militairen gemeld, laatstelijk afgelopen maandag. (AP)