Economie kort

Greenpeace laakt grote bedrijven om steunen woudkap

Door een onzer redacteuren

Jakarta. Multinationals als HP (pc’s), Kentucky Fried Chicken (fastfood) en de supermarkten Carrefour, Auchan en Wal-Mart kopen volgens milieuorganisatie Greenpeace papier of pulp van een Indonesisch bedrijf dat tropische regenwouden omkapt. Ook de Australische tak van het Nederlandse kantoorartikelenbedrijf Corporate Express zou producten van dit bedrijf in het assortiment hebben. Dat schrijft milieuorganisatie Greenpeace in een rapport dat gisteren werd gepubliceerd. Het gaat om het bedrijf Asia Pulp and Paper (APP). Carrefour heeft aangekondigd dat het stopt met het inkopen van papier van APP voor huismerkproducten, zoals wc-papier.

BP ontkent geruchten over aandelenemissie

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. De Britse oliemaatschappij BP ontkent te werken aan een aandelenemissie. Dat zei een woordvoerder gisteren in de zakenkrant Financial Times. Wel zouden enkele staatsinvesteringsmaatschappijen interesse hebben om een belang in BP te nemen. Deze week meldden zakenmedia dat BP kapitaal zou willen aantrekken van staatsfondsen uit Azië en het Midden-Oosten om het bedrijf te beschermen tegen een vijandige overname, en om geld op te halen om de miljardenschade te vergoeden die het olielek in de Golf van Mexico met zich meebrengt. De olie heeft inmiddels de kust van alle Amerikaanse staten langs de Golf van Mexico bereikt.

Ryanair mag branche- genoot niet kopen

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Het Europese Hof van Justitie in Luxemburg heeft gisteren bekrachtigd dat luchtvaartmaatschappij Ryanair branchegenoot Aer Lingus niet mag overnemen. De Europese Commissie had in 2007 de overname verboden, omdat die in strijd zou zijn met de Europese concurrentieregels. Ryanair ging tegen de uitspraak in beroep bij het Hof van Justitie, maar kreeg ongelijk. Ryanair verwierf een belang van 19 procent en bracht aansluitend een vijandig bod uit van 1,48 miljard euro op het volledige aandelenkapitaal. Aer Lingus wees dit af.

Benzineprijs hoog door zwakke euro

Den Haag. Door de zwakke euro profiteerden Nederlandse automobilisten in de maand mei nauwelijks van de gedaalde olieprijs. Ondanks de dalende olieprijs bleef de prijs van Euro95-benzine nagenoeg gelijk aan die in de maand ervoor, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gisteren. Dit is vooral het gevolg van de zwakke euro. De euro is de afgelopen maanden steeds verder in waarde verminderd. Daardoor daalde de prijs van olie minder hard. De olieprijs in dollars was in mei ruim 10 procent lager dan in april. Omgerekend naar euro’s was de daling 4 procent. (ANP)