De armen van Jérôme Boateng

Ghana's Prince Tagoe (L) fights for the ball against Germany's Jerome Boateng during the 2010 World Cup Group D soccer match at Soccer City stadium in Johannesburg June 23, 2010. REUTERS/Kim Kyung-Hoon (SOUTH AFRICA - Tags: SPORT SOCCER WORLD CUP)
Ghana's Prince Tagoe (L) fights for the ball against Germany's Jerome Boateng during the 2010 World Cup Group D soccer match at Soccer City stadium in Johannesburg June 23, 2010. REUTERS/Kim Kyung-Hoon (SOUTH AFRICA - Tags: SPORT SOCCER WORLD CUP) REUTERS

Wie: Jérôme Boateng

Wat: Armen

WK-wedstrijd: Duitsland - Spanje, vanavond 20.30 uur

Het was nogal een heet onderwerp in de Duitse pers, het treffen tussen de halfbroers Jérôme (Duitsland) en Kevin-Prince (Ghana) Boateng. De Boatengs hebben dezelfde Ghanese vader, maar verschillende moeders.

Kevin-Prince (23) was al weinig geliefd in Duitsland, nadat hij kort voor het WK in de finale van de FA Cup Michael Ballack met een stevige tackle had geblesseerd. De Duitse sterspeler moest daardoor het WK aan zich voorbij laten gaan.

Voor Jérôme Boateng (21) was het nooit een punt van discussie voor welk land hij zou uitkomen: Duitsland. Toch heeft ook hij een band met Ghana, hoewel hij er nog nooit is geweest, zo vertelde hij aan Der Spiegel. Jérôme houdt onder meer van Ghanese muziek. Op de rechterarm van de linksback is van pols tot elleboog het woord ‘Agyenim’ getatoeëerd. Het betekent ‘De Grote’ in Ashanti-Twi, de taal van zijn vader uit Ghana. Op zijn linkerarm prijkt de kaart van Afrika.

Jérôme Boateng staat symbool voor het huidige Duitse elftal, dat nog nooit zo multi-etnisch was als nu. De basisspelers Sami Khedira (Tunesië), Mesut Özil (Turkije), Miroslav Klose en Lukas Podolski (beiden Polen) zijn zelf elders geboren of hebben ouders uit een ander land. Dat geldt ook voor de wisselspelers Dennis Aogo (Nigeria), Serdar Tasçi (Turkije), Piotr Trochowski (Polen), Cacau (Brazilië), Marko Marin (Bosnië en Servië) en Mario Gomez (Spanje).

Voor voetballers met een andere afkomst speelt vroeg of laat de vraag voor welk land ze willen uitkomen. Dennis Aogo kreeg een uitnodiging om met Nigeria mee te gaan naar het WK, maar die sloeg hij af. Aogo is vooralsnog reserve bij die Mannschaft, maar Jérôme Boateng is sinds de wedstrijd tegen Ghana niet uit de basis verdwenen. Ook is hij onlangs door Hamburger SV voor 12 miljoen euro verkocht aan Manchester City. Misschien wordt de ‘Duitse’ Boateng wel echt ‘Agyenim’.

Brian van der Bol