Curatoren vermoeden fraude bij slachter Weyl

Bij de onlangs failliet verklaarde runderslachterij Weyl in Enschede is mogelijk sprake geweest van grootscheepse fraude. Dat stellen de curatoren Jacques Daniëls en Jeroen Stekelenburg in hun faillissementsverslag. Het zou gaan om een bedrag van 45 miljoen euro.

De curatoren hebben aangifte gedaan tegen bestuurder Frank Weyl en financieel directeur Harro Geerdink. Uit het faillissementsverslag blijkt dat Weyl, de grootste rundveeslachterij van Nederland, sinds de mond- en klauwzeercrisis in 2001 in financiële moeilijkheden verkeert. Als gevolg van de crisis kwam de export van vlees stil te liggen.

De enorme verliezen die het bedrijf toen leed, zijn gemaskeerd door aanpassingen in de boekhouding, aldus de curatoren. „De administratie bevat al tien jaar of mogelijk nog langer geen correcte weergave van de werkelijkheid”, aldus het verslag. Vorderingen en voorraden zijn „zwaar opgeklopt”, terwijl schulden uit de jaarrekeningen zijn weggelaten.

Accountant KPMG gaf al die jaren een goedkeurende accountantsverklaring af. De forensische afdeling van Ernst & Young verricht nu in opdracht van de curatoren onderzoek bij Weyl. Ook de rol van de commissarissen wordt nader bekeken. ABN Amro, Fortis en kredietverzekeraar Atradius hebben vorderingen ingediend van in totaal 61 miljoen euro. Verder hebben zich nog 590 schuldeisers gemeld, onder wie veel veehandelaren, die in totaal 49,2 miljoen euro claimen.

Vleesverwerker VION is van plan onder meer de gebouwen over te nemen van Weyl. Weyl had vestigingen in Enschede, Oldenzaal en het Duitse Nordhorn.