Beursgang Chinese bank richting record

De privatisering van de Agricultural Bank of China (AgBank) kan de grootste beursgang ooit worden. De verkoopwaarde van de bank, die een beursnotering krijgt aan de beurzen van Hongkong en Shanghai, kan oplopen tot 22,1 miljard dollar (17,5 miljard euro).

Dit bleek gisteren na het vaststellen van de introductieprijs van de aandelen door de banken die de beursgang begeleiden. Beleggers in Hongkong en Shanghai tekenden voor 19,2 miljard dollar in op aandelen AgBank.

Omdat de beursgang tot tien maal is overtekend voor beleggers, kan worden besloten om een zogenoemde green shoe uit te oefenen, waarbij er tijdens de beursgang extra aandelen worden verkocht. In dat geval komt de totale waarde van de beursgang op 22,1 miljard dollar. Dat is iets meer dan het vorige record. Dat betrof eveneens een Chinese bank, de Industrial and Commercial Bank of China (ICBC), in 2006.

AgBank is in balanstotaal de op drie na grootste bank van China, maar heeft wel het meest uitgebreide netwerk, met 24.000 kantoren en 320 miljoen klanten. De bank concentreert zich meer dan andere banken op landbouwgebieden, kleinere steden en dorpen.

Beleggers tonen zich geïnteresseerd omdat zij verwachten dat de volgende grote sprong in China’s economische ontwikkeling buiten de grote steden plaatsvindt. Niet de trek van arbeiders naar de verstedelijkte gebieden, maar juist lokale ontwikkeling zou daarbij de motor van de economie worden.

De aanstaande beursgang zal door beleggers wereldwijd met grote interesse worden gevolgd. Ondanks de overtekening van de beursgang is het klimaat op de Chinese financiële markten de afgelopen maanden verslechterd. De beurs van Shanghai daalde dit jaar tot nu toe met 24 procent. De aanvankelijke inzet bij het bepalen van de waarde van AgBank bedroeg enkele maanden geleden nog rond de 30 miljard dollar.