Australië: asielzoekers naar opvang Oost-Timor

De nieuwe Australische premier Julia Gillard wil de opvang van Aziatische asielzoekers die per boot proberen het Australische vasteland te bereiken concentreren in een regionaal centrum in Oost-Timor. Vluchtelingen uit conflictgebieden als Afghanistan zouden daar hun asielprocedure moeten afwachten.

Het voorstel komt op een moment dat in Australië de discussie over illegale immigratie oplaait, in de aanloop naar de parlementsverkiezingen over enkele maanden. De conservatieve oppositieleider Tony Abbot heeft een eigen plan gelanceerd om de stroom vluchtelingen in te dammen. De regering van Gillard wil stoppen met de behandeling van asielaanvragen van Sri-Lankezen. Vorig jaar kwam er een einde aan de oorlog in Sri Lanka.

Een groeiende stroom asielzoekers reist via Indonesië per boot en met hulp van criminele organisaties naar Australië. De afgelopen drie jaar ging het naar schatting om honderdvijftig boten met vierduizend vluchtelingen. Hoewel dit aanmerkelijk minder is dan het aantal asielzoekers dat jaarlijks wordt toegelaten (14.000) zorgen de wrakkige schepen telkens voor veel media-aandacht.

Gillards voorganger Kevin Rudd won in 2007 de verkiezingen door aan te zeggen een einde te willen maken aan het hardvochtige asielbeleid van zijn conservatieve voorganger John Howard. Die sloot asielzoekers op in detentiecentra in onder andere het eilandstaatje Nauru. Rudd stuurde nog altijd bootmensen naar een detentiecentrum op Christmas Island, maar zij kregen wel meer rechten.

Gillard wil nu een regionaal centrum in Oost-Timor, onder toezicht van de VN. Op deze manier is het voor mensensmokkelaars niet langer interessant om boten naar Australië te sturen, denkt zij: „Waarom zou je een gevaarlijke reis ondernemen als je toch wordt teruggestuurd naar een regionaal centrum”, zei zij vandaag. Zij benadrukte dat Australië de plicht heeft legale asielzoekers eerlijk te behandelen. Volgens Gillard is president José Ramos-Horta bereid over het plan te praten. Ook heeft zij overlegd met de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de VN. (BBC, AP)