Aldus

„Uit Parijs of Londen kun je best vijf jaar wegblijven en dan ligt alles er nog wel ongeveer net zo bij als de vorige keer. Berlijn moet je bijhouden.” de Volkskrant, 8 juli 1995

„Ik hou niet van T-shirts (behalve misschien van die ene Amerikaanse die ik een jaar of vijftien geleden in New York bijna gekocht had, en waarop simpel gedrukt stond: One nuclear bomb can ruin your whole day), maar voor deze zwicht ik; in ieder geval in Jakarta wil ik desnoods één ochtend gezien worden met 50 JAAR REPUBLIK INDONESIA op mijn borst.” de Volkskrant, 18 juli 1995

„Vanaf het moment dat we hadden gekozen voor een beroepsleger ben ik er een voorstander van geweest dat de militair zich in alle opzichten, en zeker in uiterlijk, zo scherp mogelijk zou onderscheiden van de gewone burger – dus altijd in uniform, kop kaal of gemillimeterd, ringetjes uit de oren, spelden uit de tepel, sleutelhangertjes uit de voorhuid.” de Volkskrant, 6 augustus 1996

„Als er nou één Nederlander is die ik een flinke loopbaanonderbreking gun, dan is het Enneüs Heerma wel.” de Volkskrant, 1 februari 1997

„Zo zitten wij met Suriname. Iedere keer als ik wil zeggen dat het daar een bananenrepubliek is, dat Bouterse niet deugt, dat Boerenveen indertijd al verdacht werd van cocaïnehandel en dat Seedorf een strafschop heeft gemist, moet ik mezelf halverwege onderbreken, en het verweer van mijn alter ego dat hij daar niets koloniaals laat staan racistisch mee bedoelt, ernstig wantrouwen: ik ken de pappenheimers in mijn verdorven ziel.” de Volkskrant, 14 oktober 1997

„In tijden niet zo’n aandrift gehad om de auto te pakken en op en neer naar Marseille te scheuren als toen ik Pronk en Remkes op een tandem het Binnenhof op zag trappen.” de Volkskrant, 23 september 2000

„Heeft u voor de aardigheid al eens geteld hoeveel totaal overbodige krullenjongens, gasten, reservepresentatoren, hangouderen en werkschuwe chefs daarginds [bij de publieke omroep, red.] rondschooieren?” nrc.next, 16 juni 2010