ABN Amro sluit laatste filiaal Fortis

De naam Fortis verdween de afgelopen maanden uit het straatbeeld. Vorige week kregen duizend werknemers van ABN Amro en Fortis te horen dat er voor hen geen werk meer is. Er moeten er nog 7.000 volgen.

Het filiaal werd maandag opgeleverd, één dag voor de opening. Er staat nog een container met puin voor de deur. „Maar die is van de buren”, zegt Bas Kerkhoff, filiaalhouder van het ABN Amro-kantoor aan het Neude in het centrum van Utrecht.

Kerkhoff was tot voor kort kantoordirecteur van Fortis in Woerden. Nu is hij directeur van het laatste van de 150 filialen die de nieuwe combinatie ABN Amro/Fortis de afgelopen maanden sloot of samenvoegde. Vindt hij het erg dat zijn kantoor nu in Utrecht staat? „Nee, ik woon hier al 22 jaar.”

Met het integreren van de filialen is de eerste grote operatie afgerond die van ABN Amro en Fortis eind 2012 één functionerende bank moet maken. De juridische fusie van de twee was 1 juli dan wel een feit, ze zijn nog lang niet klaar met de samenvoeging van de twee financiële instellingen.

De klanten van Fortis gaan voor eind 2010 allemaal over naar het computersysteem van ABN Amro. De eerste 140.000 van de 1,6 miljoen Fortis-klanten krijgen daar zaterdag een brief over. En de komende maanden staat bijvoorbeeld ook de private bank, het onderdeel dat geld beheert voor vermogende particulieren, nog een samenvoeging van dertien kantoren te wachten.

ABN Amro heeft er vertrouwen in dat de enorme operatie, waar meer dan duizend automatiseerders dag en nacht aan werken, zal slagen. „Particuliere Fortis-klanten moeten met al hun rekeningen, spaarproducten en hypotheken overgezet worden naar het ABN Amro-systeem. Daarmee zijn we al sinds januari aan het testen” zegt Paulus de Wilt, directeur particulieren bij de bank.

„We hebben ervoor gekozen om niet te werken met een big bang. Voor ons is risicoreductie voor de klant het belangrijkste”, zegt ABN Amro-bestuurder Chris Vogelzang, die onder meer filiaalchef Kerkhoff gisteren een bloemetje kwam overhandigen bij de opening van het Utrechtse kantoor.

Maar aan de integratie van de twee banken zit ook een harde kant. Bij het samenvoegen verdwijnen 6.500 werkplekken – wat erop neerkomt dat 8.000 van de 30.000 werknemers van de bankfilialen hun baan kwijtraken. Weliswaar creëert de operatie ook weer zo’n 1.500 nieuwe banen, maar het blijft per saldo een zware ingreep.

Afgelopen week hoorden de eerste duizend werknemers dat er voor hen geen werk meer is in de nieuwe bankcombinatie. „Bij die duizend mensen slaat dat in als een bom”, zegt Joop Hofland van vakbond De Unie. „Het blijft een ongewenst verhaal, maar het is onontkoombaar. Er is zoveel overlap tussen beide banken. Met dank aan het consortium.”

Hofland verwijst naar het consortium van Royal Bank of Scotland, Santander en Fortis dat in 2007 ABN Amro opkocht en in drie delen splitste. Sindsdien ging Fortis ten onder, aan zowel de kredietcrisis als de dure overname van ABN Amro. Het Nederlandse deel van de bank-verzekeraar werd, samen met ABN Amro, genationaliseerd door de overheid. Terwijl het eerst de bedoeling was dat Fortis ABN Amro zou inlijven, is het nu omgekeerd.

Werknemers die weg moeten, kunnen een vertrekpremie krijgen die is gebaseerd op de oude kantonrechterformule, die veel rianter is dan de huidige berekening. De ABN Amro of Fortis-medewerker krijgt daar bovendien nog twee maandsalarissen bij. Wie dat niet wil, krijgt een jaar lang, met doorbetaling van salaris, hulp bij het zoeken naar nieuw werk, binnen of buiten de bank. Dat laatste lijkt ook riant, maar de kansen op een andere baan in de banksector zijn op dit moment gering.

Hofland hoopt dat er binnen de bank nog veel mensen aan vervangend werk geholpen kunnen worden omdat er eerst intern gekeken moet worden. „ABN Amro zal graag mensen herplaatsen en aan werk helpen, anders moeten ze betalen”, zegt Hofland. Zijn CNV-collega Sandra Hendriks is positief over de inspanningen van de bank. „Er wordt wel hard aan getrokken, mensen kunnen opleidingen doen om zichzelf te herscholen.”

Zowel bij ABN Amro, de Unie als bij de CNV Dienstenbond heeft men nog geen zicht op wat de eerste duizend werknemers kiezen. Deze groep heeft tot 1 november om een keuze te maken.

Het filiaal van ABN Amro in Utrecht kreeg de werknemers en klanten van het Fortis-kantoor nabij het Vredenburg erbij. Van de in totaal 25 werknemers kregen er vier te horen dat ze weg moeten. Het werd eerlijk verdeeld: twee van Fortis en twee van ABN Amro.