Aardbeienjam

Wanneer het mij droef te moede wordt, maak ik jam. Fruit schoonmaken, suiker wegen, in een pan roeren, het huilt zo lekker weg. Tegen de tijd dat ik de dekseltjes op de potjes draai, is mijn gemoed meestal stukken lichter. Vervolgens geef ik mijn eigengemaakte jam weg. Ik eet namelijk nooit jam. Ik houd alleen van jam maken.

Laatst zat ’t weer even niet mee – niks ernstigs hoor, gewoon van die dingen – en voilà, 9 potten aardbeienjam. Ik had drie verschillende recepten uitgeprobeerd, elk met een kilo aardbeien, en vandaag krijgen jullie het recept voor de lekkerste: aardbeienjam met verse basilicum.

In plaats van kant- en klare geleisuiker te gebruiken, benut ik liever de pectine die van nature in fruit aanwezig is. In aardbeien zit niet zo gek veel pectine, vandaar dat er citroensap – met wel veel pectine – bij gaat. Samen met de basilicum geeft de citroen bovendien een fijne frisse smaak aan de jam.

De potten en deksels kun je uitkoken in water met een schep soda, daarna afspoelen met heet water en uit laten lekken op een theedoek, maar van een verse beurt in de afwasmachine worden ze ook schoon genoeg.

Voor 3 potten:

1 kilo rijpe (maar zeker geen overrijpe) aardbeien

sap van 1 - 1½ citroen (je hebt 75 ml nodig)

500 gram suiker

2 takjes basilicum

3 brandschone potten met schroefdeksel

Was de aardbeien alleen als het echt nodig is, en spoel ze in dat geval alleen even af onder stromend water. Verwijder de kroontjes. Grote exemplaren kun je halveren, maar laat kleintjes liever heel.

Doe de aardbeien in een emaillen of roestvrijstalen pan (in elk geval geen aluminium, want dat reageert met de zuren in het fruit) en voeg het citroensap toe. Breng aan de kook, draai het vuur laag, leg een deksel op de pan en laat 10 minuten koken. Roer tussendoor een paar keer met een houten lepel. Haal het deksel van de pan, voeg de suiker toe en breng opnieuw, al roerend, aan de kook.

Nu moet je het vuur zodanig regelen dat de boel flink borrelt, maar niet overkookt. Laat de jam zo een half uur doorkoken, terwijl je regelmatig roert met de houten lepel. Voeg de takjes basilicum in hun geheel toe, zodat je ze er later weer uit kunt vissen. Laat de jam nog 10 minuten koken, of zo lang als nodig is om hem stroperig te laten worden.

Zet de potten klaar op een dubbelgevouwen theedoek, om te voorkomen dat ze barsten. Vis de basilicum uit de pan en vul de potten tot de rand met de kokendhete jam. Draai onmiddellijk de deksels op de potten en laat afkoelen. Verwijder eventueel gemorste jam aan de buitenkant van de potten met een vochtige doek.

Janneke Vreugdenhil

Post jouw lekkerste zomerfruitrecepten op www.nrcnext.nl/koken. Op nrc.tv maakt Janneke een kersenclafoutis.