WK-nieuws

Het Nederlands elftal kon op de vooravond van de wedstrijd tegen Uruguay niet in het stadion in Kaapstad trainen. Ook in het Green Point stadion is het door de FIFA niet toegestaan dat de landen vooraf in het stadion oefenen, dit is om het veld zo goed mogelijk te houden voor de wedstrijd. Voor de training van gisteren week Oranje uit naar de piste van Ajax Cape Town. Robin van Persie en Joris Mathijsen trainden weer mee met de groep. „Mathijsen heeft nog wel knieklachten”, stelde bondscoach Bert van Marwijk. „Maar hij is fit om te spelen. Ook Van Persie heeft niet zo veel last van zijn arm dat hij niet in actie kan komen.” Uruguay en Nederland hebben overigens evenveel ervaring op het gras van het Green Point stadion. Uruguay speelde er de eerste groepswedstrijd tegen Frankrijk en Nederland won er met 2-1 van Kameroen. Het duel wordt vanavond geleid door Ravshan Irmatov. De scheidsrechter uit Oezbekistan floot eerder de openingswedstrijd van het wereldkampioenschap tussen Zuid-Afrika en Mexico en de kwartfinale in Kaapstad tussen Duitsland en Argentinië.

De regering van Nigeria heeft gisteren de schorsing van het nationale voetbalelftal opgeheven. Dat maakte een woordvoerder van president Goodluck Jonathan bekend. Wereldvoetbalbond FIFA dreigde het land uit te sluiten van alle internationale competities als de regering het besluit niet zou terugdraaien. De slechte prestaties op het WK in Zuid-Afrika waren aanleiding voor de schorsing van twee jaar door de eigen regering. Nigeria werd zonder zege in de groepsfase uitgeschakeld.

De Italiaanse doelman Gianluigi Buffon is zondag in Milaan geopereerd aan een hernia. De 32-jarige voetballer hoopt over drie maanden weer wedstrijden te kunnen spelen voor zijn club Juventus. Volgens de uitvoerend arts is de operatie goed verlopen. Buffon kreeg tijdens het WK in Zuid-Afrika last van zijn rug. De Italiaan speelde een helft tegen Paraguay, maar kwam daarna niet meer in actie voor de regerend wereldkampioen.

Ondanks de blamerende nederlaag in de kwartfinales tegen Duitsland (4-0) is de Argentijnse selectie zondag in eigen land met gejuich ontvangen. Duizenden supporters waren naar de luchthaven van Buenos Aires gekomen om hun helden te steunen. Maradona werd met spandoeken opgeroepen door te gaan als bondscoach. De trouwe aanhangers van Argentinië kregen de spelers nauwelijks te zien. De Argentijnen werden met een bus snel weggevoerd van het vliegveld en naar het nabijgelegen complex van de nationale voetbalbond gebracht. Maradona laat zijn toekomst open: „Morgen zou ik vertrokken kunnen zijn”, sprak hij enigszins cryptisch na de uitschakeling.

Gerardo Martino stopt ondanks een succesvol WK als bondscoach van Paraguay. Martino (47) zal nog wel helpen bij het aanstellen van een opvolger. De selectie van Paraguay werd gisteren door duizenden fans verwelkomd in de hoofdstad Asuncion. Aanvaller Roque Santa Cruz (28) gaf aan dat hij geen WK meer zal meemaken voor Paraguay. De speler van Manchester City stelt zich nog wel beschikbaar voor de Copa America in 2011.

De Olympische Spelen in 2012 moeten vuvuzela-vrij worden. Dat stelde de grote baas van het organisatiecomité Sebastian Coe gisteren. De plastic toeters zijn de hit van het WK-voetbal in Zuid-Afrika maar Coe denkt dat het geluid, dat lijkt op een zwerm uit de kluiten gewassen wespen, storend kan zijn voor sporters. „Stel je voor dat je vlak voor de start van de honderd meter uit je concentratie wordt gebracht door die toeters. Dat kan niet”, aldus Coe. Eerder weerde de organisatie van het tennistoernooi van Wimbledon in Londen al de vuvuzela’s van de tribune.