Turkije dreigt banden met Israël te verbreken

Turkije zal zijn betrekkingen met Israël verbreken als Jeruzalem geen excuses aanbiedt voor de entering van een hulpkonvooi voor Gaza waarbij zeven Turkse activisten en een Turkse Amerikaan werden gedood. Het is ook goed als Israël de conclusies van een onafhankelijk internationaal onderzoek accepteert. Dat heeft de Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Ahmet Davutoglu, volgens de Turkse krant Hürriyet gisteren gezegd.

Turkije eist ook compensatie voor de nabestaanden. Israël weigert tot dusverre excuses aan te bieden of een onafhankelijk internationaal onderzoek te accepteren. Wel is een eigen onderzoek met twee internationale waarnemers begonnen, maar dat is volgens Turkije onvoldoende. Minister Davutoglu liet verder weten dat Turkije zijn luchtruim heeft gesloten voor alle Israëlische militaire vluchten. Eerder werd al een gezamenlijke oefening van de Turkse en Israëlische luchtmacht door Ankara geannuleerd. Ook is de Turkse ambassadeur uit Tel Aviv teruggeroepen.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu had vorige week excuses uitgesloten. Minister Avigdor Lieberman van Buitenlandse Zaken bevestigde maandag dat Israël niet van plan is aan de Turkse eis tegemoet te komen. „Wij zijn geenszins van plan excuses aan te binden. Wij denken dat het omgekeerde waar is”, aldus Lieberman tegen verslaggevers tijdens zijn bezoek aan Letland.

De goede banden tussen Israël en Turkije kwamen op 31 mei onder grote druk te staan toen Israëlische commando’s een Turks schip met hulpgoederen voor Gaza enterden en negen Turkse actievoerders doodden.

Het sectierapport dat onlangs openbaar werd gemaakt, wees uit dat de meeste actievoerders met een of twee schoten in het hoofd zijn gedood. Onderzoek heeft uitgewezen dat sommige slachtoffers vanuit de lucht zijn gedood, waarschijnlijk met schoten vanuit de Israëlische helikopters. In Israël is een commissie aan het onderzoek van de gebeurtenissen begonnen. Turkije had tevergeefs om onafhankelijk en internationaal onderzoek gevraagd.(BBC, AFP, AP)