steeds meer boemerangkinderen

Het aantal jongeren dat na het verlaten van het ouderlijk huis weer terugkeert naar het vertrouwde nest, is deze eeuw toegenomen. Ouders kunnen vooral hun dochters weer thuis verwachten, meldt het CBS. Het stuklopen van een relatie of het afronden van een studie zijn de meest voorkomende redenen.

Van de jongeren die in de jaren zeventig van de vorige eeuw het ouderlijk huis verlieten, keerde 7 procent van de mannen en 10 procent van de vrouwen tijdelijk terug bij de ouders. In de jaren 90 gold dit voor 15 procent van zowel jongens als meisjes. Tussen 2000 en 2007 is het aandeel onder vrouwen weer iets hoger. Na vijf jaar is bijna een op de vijf vrouwen terug. De gemiddelde leeftijd waarop vrouwen het huis uitgaan, schommelt al jaren tussen de 20 en 21 jaar. Lees meer via nrcnext.nl/links