Spits met een geweldig schot uit alle standen

Uruguay heeft zijn hoop gevestigd op Diego Forlán. Na een moeizame start groeide hij uit tot één van de meest productieve spitsen van Europa.

Diego Forlán kreeg van zijn vader Pablo voor het WK in Zuid-Afrika één belangrijke tip mee: geen beker is makkelijker te winnen dan de wereldbeker. De spits van Uruguay had voor het toernooi nooit durven dromen dat hij nu nog maar twee zeges verwijderd zou zijn van die hoofdprijs. Uruguay heeft al zijn hoop gevestigd op Forlán (31), na het wegvallen van Luís Suárez de enige vedette in de ploeg.

Pablo Forlán gaf zijn zoon niet zomaar iets mee uit de losse pols. Zelf was hij als verdediger actief op de WK’s van 1966 (Engeland) en 1974 (West-Duitsland). Forlán senior werd nooit wereldkampioen, maar hield wel vast aan zijn eigen theorie. „Als je zoiets roept, moet je natuurlijk wel argumenten hebben”, zegt hij in de Spaanse krant El País. „En die heb ik ook. Veel landen gaan niet naar het WK toe met het idee dat ze kunnen winnen. Maar na zeven wedstrijden kun je met de beker in je handen staan! Vergelijk dat eens met de Primera División. Dat is een competitie over 38 wedstrijden. Ik weet zeker dat mijn zoon dat in zijn hoofd heeft opgeslagen.”

Uruguay begon zeker niet als een van de favorieten voor de titel aan het WK. Overleven in een groep met Frankrijk, Mexico en Zuid-Afrika leek al moeilijk genoeg. Maar aan de hand van het spitsenduo Forlán en Suárez stoomde de vechtploeg door naar de laatste vier. Al moet gezegd dat Uruguay met Zuid-Korea en Ghana geen toplanden trof in de tweede fase van het toernooi.

Na het knotsgekke duel met Ghana, waarin Suárez met rood moest vertrekken en strafschoppen de beslissing brachten, volgt voor de tweede keer een WK-ontmoeting tussen Uruguay en Nederland. Diego Forlán was nog niet geboren toen zijn vader op 15 juni 1974 aantrad tegen het Oranje van Johan Cruijff. Nederland won met 2-0 door twee doelpunten van Johnny Rep. Verdediger Pablo Forlán haalt herinneringen op aan die ontmoeting. „Eigenlijk wisten we niet veel van Nederland destijds”, stelt hij in El País. „We kenden wel het voetbal van Ajax, dat natuurlijk de basis vormde van Nederland. Voor mij was niet Cruijff, maar Willem van Hanegem de grote leider in het veld. Een geweldige linkspoot die op het midden steeds de lijnen uitzette. Constant was hij aan het woord. Het was schitterend om Nederland toen te zien spelen.”

Diego Forlán zal vanavond met wat minder respect het huidige Oranje tegemoet treden. De spits behoort zelf al jaren tot de elite in Europa. Hij speelde zich met veertig doelpunten in 91 duels bij het Argentijnse Independiente in de kijker, waarna Alex Ferguson hem in 2002 naar Manchester United haalde. Maar hij kon de concurrentiestrijd met Ruud van Nistelrooy niet aan en vertrok naar Spanje. Zowel bij Villarreal als bij zijn huidige werkgever Atlético Madrid groeide El principe del gol (prins van het doelpunt) uit tot Europees topscorer. En dit seizoen was hij met twee treffers de gevierde man in de Europa League-finale van tegen Fulham.

Forlán is misschien geen sierlijke aanvaller maar volgens Arjen Robben heeft hij „een neusje voor de goal”. De spits beschikt over een geweldig schot dat hij vanuit alle hoeken en standen gebruikt. Op het WK scoorde Forlán net als Suárez tot dusver drie keer. Forlán, die de eer van Zuid-Amerika hoog moet houden, kan zich in een rijtje scharen met nationale legendes als José Andrade, Alcides Ghiggia, Juan Alberto Schiaffino en Enzo Francescoli.

Ghiggia (84), die in 1950 in Rio de Janeiro de winnende treffer maakte in de WK-finale tegen Brazilië, is de enige nog levende wereldkampioen van Uruguay. Forlán kan zich onsterfelijk maken als hij zijn land zondag naar een derde wereldtitel leidt. In de ogen van Pablo Forlán zijn er moeilijker opgaves te bedenken.