Ryanair krijgt zijn zin niet

Het Europese Hof van Justitie in Luxemburg heeft vandaag bekrachtigd dat luchtvaartmaatschappij Ryanair branchegenoot Aer Lingus niet mag overnemen.

De Europese Commissie had in 2007 de overname verboden omdat dit in strijd zou zijn met de Europese concurrentieregels. Ryanair ging tegen de uitspraak in beroep bij het Hof van Justitie, maar kreeg ongelijk.

Aer Lingus is een voormalig Iers staatsbedrijf dat in 2006 werd geprivatiseerd. Het eveneens Ierse Ryanair verwierf een belang van 19 procent en bracht aansluitend een vijandig bod uit van 1,48 miljard euro op het volledige aandelenkapitaal. Aer Lingus wees dit af.

Ryanair bleef pogingen in het werk stellen geheel Aer Lingus in te lijven, tot de Europese Commissie dit in juni 2007 blokkeerde. Neelie Kroes, toenmalig Europees Commissaris voor Mededinging, zei dat het besluit was genomen „om de consument te beschermen”. Aer Lingus en Ryanair beheersen samen 80 procent van alle vluchten naar en vanuit Ierland.

Ryanair kocht na de uitspraak niettemin extra aandelen van Aer Lingus in, waardoor het totale belang op 29,3 procent uitkwam. Aer Lingus verzocht op zijn beurt aan de Commissie om Ryanair op te dragen aandelen af te stoten. De Commissie weigerde hieraan gehoor te geven. Ook Aer Lingus stapte hierop naar het Europese Hof om zijn zin te krijgen. Maar op dit punt kreeg Ryanair vandaag gelijk. Het Hof oordeelde dat Ryanair geen zeggenschap heeft over Aer Lingus en daarom al zijn aandelen mag behouden.

Ryanair, dat bekend staat om zijn bodemprijzen en minimale service aan boord, groeide de afgelopen jaren razendsnel. Het bedrijf is nu na Lufthansa en Air France-KLM de derde luchtvaartmaatschappij van Europa, naar aantal vervoerde passagiers.