op nrcnext.nl

Afrekenen met het verleden

Wat gebeurt er eigenlijk met de nationale trauma’s van die andere drie toernooien mochten we dit keer wel winnen? En, als we verliezen, kunnen we dan wel een nieuw voetbaltrauma aan? Uruguay is vandaag in de halve finale de te kloppen tegenstander. De ploeg staat slechtst zestiende op de wereldranglijst, mist belangrijke spelers en heeft ondanks een plek in de halve finale nog niet echt een aansprekende tegenstander verslagen in Zuid-Afrika. De mogelijke finale wordt een ander verhaal: nog nooit werd een Europese ploeg op een toernooi buiten Europa kampioen.

Rus weigert wiskundeprijs

De grote Russische wiskundige Gregori Perelman weigert 1 miljoen dollar van de Clay Mathematic Institute, omdat hij vindt dat zijn Amerikaanse collega Richard Hamilton de prijs verdiend heeft. Het wiskundig instituut in Cambridge Massachusetts loofde in 2000 zeven keer 1 miljoen dollar uit voor de oplossing van zeven wiskundige krakers, de Millennium Prizes. De jury oordeelde dat Perelman er als eerste één van gewonnen heeft voor de oplossing voor het Poincaré-vermoeden. Maar Perelman wil het geld niet, want Hamilton zou al eerder een oplosmethode hebben aangedragen. Het is niet de eerste keer dat hij een prijs heeft geweigerd.