Omgebouwde tanker moet olie BP opruimen

Het Taiwanese bedrijf TMT Group heeft een omgebouwde olietanker naar de Golf van Mexico gestuurd om te helpen met het opruimen van de gelekte olie op zee. Tegelijk zijn er geruchten dat oliemaatschappij BP in onderhandeling is met nationale investeringsmaatschappijen in het Midden-Oosten om een belang in het getroffen concern te nemen van 5 tot 10 procent. Dit moet BP beschermen tegen een vijandige overname.

Verschillende internationale kranten, waaronder de Britse Sunday Times, hebben op basis van anonieme bronnen over deze onderhandelingen geschreven. Investeringsmaatschappijen zoals de Abu Dhabi Investment Authority en de Kuwait Investment Authority zouden overwegen voor miljarden aan bezittingen van BP te kopen, een belang te nemen in het bedrijf, of geld te lenen om de balans van BP te versterken. Sinds het uitbreken van de olieramp op 20 april, is de beurswaarde van BP gehalveerd en is het een potentiële overnameprooi voor concurrenten als ExxonMobil en Shell.

Intussen is er in Amerika onrust ontstaan over de mogelijke inzet van het schip A Whale van TMT Group. Het 335 meter lange schip kan dagelijks zo’n 80 miljoen liter vervuild zeewater innemen en zuiveren. Dat is vele malen meer dan de kleinere vissersboten die tot nog toe zijn ingezet. Ook kan A Whale dichter bij het olielek op open zee werken. De vissersboten werken vooral aan de kust.

Gebruik van het schip moet nog worden goedgekeurd, onder andere door het Amerikaanse Environmental Protection Agency (EPA), het agentschap voor milieubescherming. Het is volgens de wet niet geoorloofd om vervuild water te lozen in Amerikaanse wateren. Het water dat A Whale in de Golf van Mexico loost is weliswaar grotendeels gezuiverd, maar er kunnen nog steeds restjes olie inzitten. Veel Amerikanen ergeren zich aan deze bureaucratie en roepen op het schip meteen in te zetten.

Het olielek heeft BP tot nu toe 3,12 miljard dollar (2,37 miljard euro) gekost. Vorige week stond de teller nog op 2,65 miljard dollar. Naast de kosten voor de pogingen om het lek te dichten en de olie op te ruimen, moet BP ook diep in de buidel tasten om de tienduizenden claims van benadeelden te betalen.