Nora Keeman

„Mijn moeder hangt hier de katoenen luiers van mij op. Ze was 21 jaar en rebels, trok korte rokken aan en liep altijd op blote voeten.” Voor grafisch vormgever Manon Keeman (33) is haar moeder Nora – nu 54 jaar – echt haar stijlicoon. „Ze droeg altijd kleren met lieflijke kleurtjes, maar dan wel gerafeld en kapot. Deze stijl is altijd de ondergrond geweest in mijn eigen kleding. Ik naai vaak dingen op mijn kleren zodat ze origineel zijn. Stoer en toch vrouwelijk, net als mijn moeder.”

Manons moeder kwam uit Amsterdam en trouwde met een landbouwer uit Andijk. Ze was huisvrouw en later boekhouder. „Het was een supergelovig katholiek boerengehucht. Mijn moeder was een fenomeen daar. Ze zag er apart uit en werkte mee met de mannen op het land. Ze vonden haar raar, maar ze was ook geliefd.”

Manon heeft weleens kleren van haar moeder gedragen: „Bijvoorbeeld haar trouwkleren: een witte broek en hemdje met een grote hoed. Vroeger maakte ze ook veel kleding voor mij.” Ze lijkt ook qua karakter op haar moeder. „We willen allebei altijd alles zelf oplossen, we zijn creatief en begaan met anderen. Ik hoop dat ze net zo’n voorbeeld voor mijn kinderen zal worden.”

Thessa Lageman