Nederland kort

Kinderoncologisch centrum bij Kanker Instituut in A’dam

Den Haag. Het Nationaal Kinderoncologisch Centrum (NKOC), waarvan de oprichting eerder dit jaar werd aangekondigd, komt op het terrein van het Nederlands Kanker Instituut - Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (NKI-AVL) in Amsterdam te staan. De nieuwe kliniek opent naar verwachting in 2013 haar deuren. Dat hebben de initiatiefnemers gisteren bekendgemaakt. Nu is de zorg voor kinderen met kanker versnipperd. Het is beter voor zowel het onderzoek als voor de behandeling van kanker bij kinderen als de verschillende behandelcentra de krachten bundelen, menen de initiatiefnemers. Het doel van het NKOC is de overlevingskans van kinderen met kanker binnen vijftien jaar te verhogen van 75 naar 90 procent. De koepel van de acht universitaire ziekenhuizen in Nederland (NFU) toonde zich bij de presentatie van de plannen in maart al kritisch. De federatie erkent de noodzaak van concentratie maar vindt het het beter als kinderoncologie gekoppeld blijft aan algemene kindergeneeskunde, zoals die in de bestaande academische kinderziekenhuizen wordt aangeboden. Bovendien vindt de NFU dat er minimaal twee behandelcentra moeten overblijven, zodat ouders een keuzemogelijkheid hebben. (ANP)

Actie Zuid-Nederland tegen stierkikkers

Hoogstraten. Het zuiden van Nederland komt samen met Vlaanderen in actie tegen de opmars van de stierkikker en de grote waternavel in onze contreien. Daartoe is gisteren het zogeheten Invexoproject in de Vlaamse grensplaats Hoogstraten gepresenteerd. De stierkikker en de grote waternavel, een waterplant, zijn uitheemse soorten die de inheemse soorten verdringen. Ze bedreigen op die manier de biodiversiteit. De stierkikker, ook wel Amerikaanse brulkikker genoemd, is een grote Noord-Amerikaanse kikker die in Europa werd ingevoerd voor de productie van kikkerbillen. Maar de amfibie verovert nu op verschillende plekken de stilstaande wateren. Hij voedt er zich met onder meer inheemse kikkers en hun larven, libellen, vissen en zelfs kleine watervogels. De grote waternavel is een uitheemse waterplant die via tuincentra en privévijvers in onze waterlopen is terechtgekomen. De plant vormt een dik tapijt op het water, waardoor onder meer vissen sterven door te weinig zuurstof. (ANP)

Verdachte schietpartij Dordrecht bekent

Dordrecht. De man die vrijdagavond werd gearresteerd na een schietpartij in Dordrecht waarbij drie gewonden vielen, heeft een bekentenis afgelegd. De 25-jarige man uit Dordrecht blijft vastzitten op last van de rechter-commissaris. Dat meldde het Openbaar Ministerie gisteren. De schietpartij gebeurde bij een café aan de Dubbeldamseweg Zuid, waar bezoekers keken naar de voetbalwedstrijd Nederland-Brazilië. De eerste onderzoeksresultaten wijzen er volgens het OM op dat de man een van de slachtoffers in het vizier had, waarbij de twee andere mannen ook zijn geraakt. Het OM wil nog niets kwijt over het motief. Een slachtoffer dat in zijn bovenlichaam is geraakt, ligt nog in het ziekenhuis. De andere twee zijn weer thuis. (ANP)

Trein beschoten met luchtdrukwapen

Heerhugowaard. De politie heeft zondagavond in Heerhugowaard een 22-jarige man uit die plaats aangehouden, die kort ervoor met een luchtdrukwapen een raam van een passerende trein had stukgeschoten. Dit maakte de politie gisteren bekend. Bij het incident op het traject Alkmaar-Heerhugowaard raakte niemand gewond. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt. (ANP)