Kort nieuws Kunst

Men at Work moet royalties ‘Down Under’ afstaan

Door onze kunstredactie.

Rotterdam, 6 juli. De Australische band Men at Work moet een deel van de inkomsten uit Down Under, hun hit uit 1983, afstaan. Een Australische rechtbank kwam tot die eis na een uitspraak in februari, waarin werd vastgesteld dat de fluitmelodie uit Down Under is overgenomen uit het kinderlied Kookaburra Sits in the Old Gum Tree. Men at Work moet vijf procent van de inkomsten uit het nummer na 2002 afstaan. Down Under stond in 1983 bovenaan de hitlijsten en geldt als het onofficiële volkslied van Australië. Kookaburra werd meer dan zeventig jaar geleden geschreven door Marion Sinclair, die stierf in 1988. (AP)

Inzamelactie voor behoud Hitchcocks

AMSTERDAM, 6 juli. Het British Film Institute houdt een inzamelactie om oude films van Alfred Hitchcock te restaureren. Filmliefhebbers kunnen via de site bfi.org.uk/saveafilm een bedrag doneren, dat het instituut zal gebruiken om negen stomme films te restaureren. De decennia oude films verkeren in slechte staat.

Het BFI denkt dat er één miljoen pond nodig is om de films onder handen te kunnen nemen. Dat moet volgens het instituut snel gebeuren. Onder de te restaureren films is The Lodger: A Story of the London Fog, die meteen na de première in 1926 als een meesterwerk werd beschouwd. Met digitale technieken kunnen de originele negatieven aanmerkelijk worden opgeknapt, aldus het BFI. (Reuters)

De Roode Bioscoop gered van sluiting

Door onze kunstredactie

AMSTERDAM, 6 juli. De Roode Bioscoop in Amsterdam is gered. Afgelopen najaar kondigde de eigenaar een enorme huurverhoging aan, die de ondergang van het theater zou betekenen. Het theater startte daarop de actie Red de Roode Bioscoop. Een Amsterdamse ondernemer heeft het pand nu gekocht, en stelt de organisatie in staat tegen een schappelijke huur de activiteiten voort te zetten. De Roode Bioscoop is een theater met een kleurrijke geschiedenis. De anarchistische propagandist Gerhard Rijnders, aanhanger van Domela Nieuwenhuis, stichtte er in 1913 een bioscoop voor het socialistisch gedachtegoed.