Kort nieuws Economie

Investeerder HAL fuseert ketens van brillenwinkels

Monaco, 6 juli. Pearle Europe, in Nederland uitbater van de gelijknamige optiekketen Pearl en Eye Wish Groeneveld, fuseert met GrandVision. Hierdoor ontstaat ’s werelds op een na grootste optiekketen. Dat heeft investeringsmaatschappij HAL Investment vandaag bekendgemaakt. HAL is eigenaar van beide brillenketens. De twee optiekketens gaan hun activiteiten bundelen. Samen hebben ze meer dan vierduizend winkels in veertig landen en een totale winkelomzet van ruim 2,5 miljard euro. Het is niet duidelijk of de fusie gevolgen heeft voor de Nederlandse markt. GrandVision is niet actief in Nederland. (ANP)

Recreatiesector krijgt hoger loon

Driebergen, 6 juli. Medewerkers in de recreatiebranche gaan er de komende twee jaar stapsgewijs 2,5 procent in loon op vooruit. Dat staat in de nieuwe, tweejarige cao die de werkgevers met de vakbonden zijn overeengekomen. De vereniging van recreatieondernemers Recron zei gisteren tevreden te zijn met de gemaakte afspraken. In de recreatiesector werken veel jongeren. De nieuwe cao moet het voor hen aantrekkelijker maken om in de branche te werken. De cao geldt voor 30.000 medewerkers van bungalowparken, kampeerbedrijven, zwembaden die niet van de gemeente zijn en buitensportbedrijven. (ANP)

Benzineprijs hoog door zwakke euro

Den Haag, 6 juli. Door de zwakke euro profiteerden Nederlandse automobilisten in de maand mei nauwelijks van de gedaalde olieprijs. Ondanks de dalende olieprijs bleef de prijs van Euro95-benzine nagenoeg gelijk aan die in de maand ervoor, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag. Dit is vooral het gevolg van de zwakke euro. De euro is de afgelopen maanden steeds verder in waarde gedaald. Daardoor daalde de prijs van olie minder hard. De olieprijs in dollars daalde in mei met ruim 10 procent vergeleken met april. Omgerekend naar euro’s was de daling 4 procent, aldus het CBS. (ANP)

ING Lease verhuurt kwart meer auto’s

Breda, 6 juli. Bank en verzekeraar ING heeft dit jaar 23 procent meer auto’s verhuurd dan vorig jaar. Dat heeft de autotak van het concern, ING Car Lease, vandaag bekendgemaakt. De autoverhuurder is naar eigen zeggen de grootste op dat terrein. Vorig jaar besloten veel bedrijven wegens de kwakkelende economie geen nieuwe leasecontracten aan te gaan. Nu het beter gaat, nemen bedrijven weer mensen aan en bestellen ze ook weer leaseauto’s bij ING. (ANP)