Israël versoepelt blokkade Gaza voor bezoek aan Obama

Israël heeft gisteren bekendgemaakt onder welke voorwaarden de blokkade van de Gazastrook enigszins verlicht wordt. De Verenigde Staten en de Europese Unie hebben meteen positief gereageerd.

Het gaat in de praktijk vooral om consumptiegoederen. Zoals eerder aangekondigd blijkt uit de lijst dat zogeheten ‘dual use’-goederen, producten waarmee ook wapens gemaakt zouden kunnen worden, verboden blijven. Constructiemateriaal, zoals glas en beton, mag alleen naar binnen voor projecten die onder leiding van de internationale gemeenschap óf de Palestijnse Autoriteit plaatsvinden. Export blijft verboden.

De Israëlische premier Netanyahu heeft met deze lijst bereikt wat hij wilde. Als hij vandaag in Washington president Obama ontmoet, zal hij lof krijgen voor het besluit van zijn regering om de blokkade van de Gazastrook te verlichten. Netanyahu gaat met Obama onder andere praten over de bouw in Israëlische nederzettingen, die de Amerikaanse wens voor een Palestijnse staat doorkruist.

Aanvankelijk leek Netanyahu weinig trek te hebben in een door de internationale gemeenschap gewenste verlichting van de blokkade. Al vier jaar, sinds Hamas de Israëlische militair Gilad Shalit ge vangen nam, heeft Israël op één na alle grenzen met het Palestijnse gebied vergrendeld. Goederen en personen werden maar mondjesmaat toegelaten. Export is sindsdien helemaal niet toegestaan. Na de machtsovername door Hamas in de zomer van 2007 kneep Israël de Gazastrook vrijwel volledig af.

Toen eind mei een internationaal hulpkonvooi met geweld de toegang tot Gaza werd ontzegd, waarbij acht Turken en een Turkse Amerikaan werden gedood, kwam de blokkade weer op de internationale agenda. Netanyahu zwichtte voor de plotselinge druk om de blokkade op te heffen.

Vervolg Gaza: pagina 5

Opbouw economie Gaza niet mogelijk

Van opheffing van de blokkade is echter geen sprake. Vooral consumptiegoederen, zoals chocola, vlees en luiers, mogen vanaf nu de Gazastrook binnen. Die kwamen toch al binnen, via de smokkeltunnels met Egypte. De winkels in Gaza lagen tot vorige week vol met smokkelwaar. Nu liggen ze vol met uit Israël geïmporteerde spullen. De prijzen zijn iets lager, maar de meeste inwoners in Gaza kunnen ze nog steeds niet betalen: die leven van de voedselhulp van VN-organisatie UNRWA.

Zeker met het bouwmateriaal schiet niet erg op. De Verenigde Naties coördineren een paar bouwprojecten in Gaza. De rol van de Palestijnse Autoriteit van president Abbas, die ook bouwmateriaal mag krijgen, is in de Gazastrook al drie jaar uitgespeeld.

UNRWA-chef John Ging zei vorige week, tijdens een bezoek aan Brussel, dat de Gazastrook vooral behoefte heeft aan materiaal om aan de wederopbouw van het gebied te beginnen. Sinds het einde van de laatste oorlog met Israël, begin 2009, ligt het gebied in puin. De Palestijnen bouwen huizen van modder en vermalen oorlogspuin.

Bovendien, zei Ging, krijgt de economie er nog altijd geen kans. In Gaza is ruim 40 procent van de beroepsbevolking werkloos. Doordat export niet is toegestaan zijn talloze bedrijven failliet gegaan. Alleen als het gebied voor zichzelf mag zorgen, kan volgens Ging vrede met Israël bereikt worden. „Daarom is het opbouwen van een economie zo belangrijk. Dat zal niet alleen voor werkgelegenheid zorgen, maar ook voor een nieuwe dynamiek van positief denken.”