Internationaal kort

Vliegvelden weigeren brandstof aan Iraanse vliegtuigen

Teheran. Vliegvelden in Duitsland, Groot-Brittannië, de Verenigde Arabische Emiraten en Koeweit hebben geweigerd nog langer brandstof te leveren aan Iraanse vliegtuigen. Dat hebben de Iraanse persbureaus ISNA en IRNA gisteren bekendgemaakt. Het besluit is het gevolg van een nieuwe wet die de Amerikaanse president Obama vorige week heeft ondertekend. Met deze nieuwe wet, in combinatie met nieuwe sancties van de Verenigde Naties en de Europese Unie, wordt het voor Iran moeilijk om verder te gaan met zijn nucleaire programma, omdat het deels afgesloten wordt van de buitenwereld. Het land kan dan geen petroleumproducten meer importeren en ook de toegang tot het internationale bancaire systeem wordt beperkt. Met de boycot willen de landen de Iraanse productie van nucleaire wapens stoppen. Iran claimt zijn nucleaire programma alleen te gebruiken voor vreedzame doeleinden. (Reuters, AFP)

Tanker Rode Zee gekaapt door piraten

Nairobi. Somalische piraten hebben zondag in de Rode Zee een tanker gekaapt. De tanker vervoerde smeerolie en had een Filippijnse bemanning aan boord bestaande uit achttien man. Dat heeft een woordvoerder van de EU-vloot die in de Somalische wateren patrouilleert om piraterij te bestrijden gisteren bekendgemaakt. Somalische piraten zijn in toenemende mate actief in de Rode Zee, de Indische Oceaan en de Golf van Aden die beide met elkaar verbindt. (AP)

Lichaam Bobby Fischer opgegraven

Reykjavik. IJslandse autoriteiten hebben het lichaam van het in januari 2008 overleden schaakwonder Bobby Fischer laten opgraven om via DNA-onderzoek te kunnen bepalen of hij de vader is van een 9-jarig Filippijns meisje. De moeder, Marilyn Young, zegt dat het meisje, Jinky Young, een kind van Fischer is. Fischer overleed zonder een testament na te laten en er zijn allerlei juridische conflicten rond zijn nalatenschap ontstaan. Fischers lichaam is zondag opgegraven op de begraafplaats van de Laugardalur-kerk in de buurt van Selfoss, in het zuiden van IJsland. De opgraving gebeurde in het gezelschap van een arts, een priester en de plaatselijke politiechef. Nadat wat DNA was afgenomen, werd het lichaam opnieuw begraven, meldden de IJslandse media. (AP)

Italiaanse minister stapt na maand op

Milaan. De Italiaanse minister Aldo Brancher is gisteren opgestapt, nog geen maand na zijn aantreden. Zijn ontslag maakte hij voor een rechtbank in Milaan bekend. Hij was omstreden omdat hij zijn nieuwe functie gebruikte om onschendbaarheid te eisen in een rechtszaak wegens fraude waarin hij verwikkeld is. Die eis liet hij kort daarop vallen. Brancher zag toe op de overdracht van taken van de centrale overheid naar de regio. Zijn aftreden is een nieuwe klap voor de centrum-rechtse regering van Silvio Berlusconi die steeds meer lijdt onder een ernstige interne verdeeldheid. Berlusconi maakte bekend dat hij het ontslag van Brancher accepteert. (Reuters)

Oppositiepartij PRI claimt winst Mexico

Mexico-Stad. De Mexicaanse oppositiepartij PRI heeft de overwinning geclaimd in de deelstaatverkiezingen van zondag. De PRI (Institutioneel Revolutionaire Partij) behield volgens voorlopige tellingen zeker de huidige negen van de twaalf verkiesbare gouverneurszetels. De campagne voor de verkiezingen, die gelden als een officieus referendum over de drugsoorlog van president Felipe Calderón in aanloop naar de presidentsverkiezingen in 2012, werd getekend door intimidatie en geweld. In de deelstaat Tamaulipas, waar de populaire PRI-gouverneurskandidaat Rodolfo Torre vorige week bij een aanslag werd gedood, was de opkomst laag. (AP, BBC)