Het jurkje als troostkoop

Weinig dingen zo vervelend om mee te maken als iemand die jou niet moet, terwijl jij wel iets van hem of haar moet. Een collega die je ideeën niks vindt; een potentiële geliefde die jou ook na lang aandringen echt niet wil; een simpele afwijzing op je doorzwoegde sollicitatiebrief; een vriendin die ineens nooit meer wil lunchen.

Vrouwen hebben daar natuurlijk ook geen oplossing voor, maar we hebben er wel een standaardreactie op. Jurkjes kopen. Volgens een goede vriendin helpen alleen gevaarlijk dure jurkjes, maar dat weet ik nog niet zo zeker. Vorige maand zelf een prachtig duur jurkje gekocht namelijk, van een merk. Dat ligt nog steeds in heel dun papier gewikkeld in de la, want (a) ik durf het niet aan naar feestjes en etentjes omdat ik er dan iets culinairs met tomaat op ga morsen, (b) ik durf het niet aan naar mijn werk uit angst dat bepaalde mensen mijn ideeën dan niet meer serieus nemen, en los daarvan (c) ik durf niet meer op mijn bankrekening te kijken. Terwijl ik allang weer vergeten ben wie of wat mij nou zo beledigde dat ik niet zonder dat jurkje kon.

Wel troostrijk: naar de troostkoop als reactie op afwijzing is onderzoek gedaan. Er zijn serieuze wetenschappelijke artikelen verschenen met titels als Social rejection can reduce pain and increase spending en Does a broken heart lead to an empty wallet? (Ja dus. En trouwens, dat reduce pain is omdat afwijzing zo akelig voelt dat het lichaam automatisch afstompende pijnstillende stofjes aanmaakt.)

Wat blijkt: proefpersonen die in sadistische psychologische experimenten worden afgewezen of buitengesloten, krijgen daardoor meer belangstelling voor statusspullen als horloges en juwelen en zelfs voor polsbandjes met het logo van hun universiteit erop. Alles om andere mensen geïnteresseerd in hen te krijgen, en om er weer bij te horen. Dat ging zelfs zo ver: als zo’n argeloze afgewezen proefpersoon met een zuinig type in een winkel werd losgelaten, gaf hij of zij zelf ook niets meer uit. Want dan vergrootte zuinigheid juist de kans om vrienden te maken.

De beste remedie is dus officieel: met een zuinige vriendin naar de winkels. Een die slechts jurkjes kijkt. Maar ja, die bestaan niet.

Ellen de Bruin