Greenpeace laakt papier uit oerbos

Multinationals als HP (pc’s), Kentucky Fried Chicken (fastfood) en de supermarkten Carrefour, Auchan en Wal-Mart kopen volgens milieuorganisatie Greenpeace papier of pulp van een Indonesisch bedrijf dat tropische regenwouden omkapt. Ook de Australische tak van het Nederlandse kantoorartikelenbedrijf Corporate Express zou producten van dit bedrijf in het assortiment hebben.

Dat schrijft milieuorganisatie Greenpeace in een rapport dat vandaag werd gepubliceerd. Het gaat om het bedrijf Asia Pulp and Paper (APP), onderdeel van conglomeraat Sinar Mas, dat in handen is van de familie Widjaja. Carrefour heeft gisteren aangekondigd dat het stopt met het inkopen van papier van APP voor huismerkproducten, zoals wc-papier.

Ook Kraft Foods gaf eerder aan te willen stoppen met inkopen bij APP. Kantoorartikelenbedrijf Staples, dat Corporate Express overnam, kondigde in 2008 aan geen zaken meer te doen met het bedrijf. De overname van Corporate Express vond daarna plaats. Op het Nederlandse hoofdkantoor kon vanochtend niemand commentaar geven. Een Greenpeace-rapport over de palmolietak van Sinar Mas leidde er eerder dit jaar toe dat voedinggigant Unilever een palmoliecontract met het bedrijf annuleerde.

Volgens Greenpeace heeft APP de laatste drie jaar van de Indonesische overheid alleen al in twee Sumatraanse provincies bijna een miljoen hectare aan concessies verkregen, die voor meer dan de helft bebost zijn. Een van de onderzochte concessies bevond zich in het gebied Bukit Tigapuluh in Sumatra, waar bedreigde diersoorten huizen, zoals de Sumatraanse tijger en de orang-oetan. Een andere concessie bevindt zich op koolstofrijke veengronden in Kerumutan.

APP zegt 90 procent van haar hout van plantages te halen. Volgens Greenpeace zegt het bedrijf dit echter alleen om klanten tevreden te stellen, en haalt het intussen een groot deel van zijn hout nog steeds uit tropisch regenwoud. Het bedrijf ontkent de aantijgingen. De concessies van APP vallen niet onder het moratorium dat de Indonesische regering in mei heeft toegezegd aan de Noorse regering. In ruil voor 1 miljard dollar zal het land twee jaar lang geen nieuwe concessies voor het kappen van bos uitgeven.