En dit zijn de Zomergasten...

Nederland, Oss, 2 juni 2010 portret van SP politicus Jan Marijnissen. fotograaf: karoly Effenberger
Nederland, Oss, 2 juni 2010 portret van SP politicus Jan Marijnissen. fotograaf: karoly Effenberger

25 juli: Jan Marijnissen

Politicus Jan Marijnissen is de eerste die eind deze maand aanschuift bij Zomergasten-presentator Jelle Brandt Corstius. Marijnissen (Oss, 1952) zal op die zondagavond tv- en filmfragmenten kiezen. Hij is de partijvoorzitter van de Socialistische Partij, en was tot 2008 fractievoorzitter.

1 augustus: Maarten ’t Hart

Schrijver en bioloog Maarten ’t Hart is de tweede Zomergast. Hij schrijft veel over zijn jeugd in Maassluis (waar hij in 1944 geboren werd), liefde voor de natuur en klassieke muziek. ’t Hart heeft de afgelopen jaren ook scherpe kritiek gehad op de veroordeling van Lucia de Berk.

8 augustus: Paulien Cornelisse

Schrijfster en cabaretière Paulien Cornelisse (Amsterdam, 1976) is de derde Zomergast. Haar boek over taalobservaties Taal is zeg maar echt mijn ding werd een bestseller. Ze schrijft voor nrc.next en tekent voor de Achterpagina. Na de zomer komt ze met haar cabaretshow Hallo Aarde.

15 augustus: Annet Malherbe

Actrice Annet Malherbe (Rotterdam, 1957) is de vierde Zomergast. Ze acteert behalve op toneel ook in films en voor tv. Ze speelde in films als Minoes en in veel films van haar man Alex van Warmerdam. Ook in tv-series Debiteuren/Crediteuren en Gooische Vrouwen speelde ze. En ze zingt.

22 augustus: Paul Verhoeven

Paul Verhoeven (Amsterdam, 1938) is een succesvol filmregisseur. In de jaren 70 en 80 maakte hij Turks Fruit en Soldaat van Oranje. In de VS had hij succes met Robocop en Basic Instinct. Zijn film Zwartboek won drie Gouden Kalveren. Hij publiceerde in 2008 een boek over Jezus.

29 augustus: Erwin Olaf

De laatste Zomergast is fotograaf Erwin Olaf (Hilversum 1959). Bekende fotoseries van Olaf zijn onder meer Mature uit 1999, met oudere dames in pin-up pose, en recentelijk verstilde foto’s in Rain, Hope en Grief (2007, 2008).

Foto’s Zomergasten: Karoly Effenberger/ VPRO