Eet frambozen

Het gaat hier over zomerfruit deze week, en vanzelfsprekend hoort daar een recept met frambozen bij. Alleen, met frambozen heb ik een probleem. Frambozen zijn zulke volmaakte vruchtjes, zo snoeperig van vorm, zo delicaat van structuur, zo fijnzinnig van smaak, dat ik het al snel blasfemisch vind ze anders dan in hun volle glorie op te dienen.

Natuurlijk, je kunt frambozen prakken of pureren en dan heb je een fantastische felrozerode saus voor over ijs, of, om nog maar iets te noemen, panna cotta. Ze combineren wonderwel met chocola, en ik moet toegeven dat ik bij een hap van mijn frambozen-chocoladetaart (recept te vinden in het archief van het kookblog) zelden denk: wat zonde van de frambozen. Maar over het algemeen ben ik geneigd ze zo puur mogelijk te eten.

Nu telt ‘eet een bakje frambozen leeg’ vermoedelijk niet als het soort recept waar de krant mij voor betaalt. Zelfs niet als ik erbij vertel dat je frambozen nooit moet wassen, omdat ze daar waterig van worden. En ook de tip dat een drupje limoensap of een paar flintertjes limoenrasp de smaak van frambozen nog beter laat uitkomen, maakt dat bakje frambozen nog niet tot een culinair verantwoord dessert.

We gaan dus een stapje verder. Cranachan is een Schots toetje waarin frambozen de glansrol spelen die ze verdienen. Samen met geroosterde havervlokken, whisky en honing worden de vruchten zo luchtig mogelijk door slagroom gespateld. Traditioneel gebeurt dat aan tafel – alle ingrediënten in aparte schalen geserveerd zodat iedere eter zijn of haar cranachan naar eigen smaak kan samenstellen – maar in onderstaand recept doen we het ietsje anders. De frambozen gaan niet dóór de haverroom, maar worden er in laagjes tussen gevlijd. Gewoon, omdat het zo mooi staat.

Voor 2 personen:

2 eetlepels havermout

150 ml (koude!) slagroom

1 -2 eetlepels vloeibare, heldere honing

1 eetlepel whisky

200 gram frambozen

Verwarm de oven op 180 graden. Strooi de havermout uit over de bodem van een koekenpan en zet deze in het midden van de oven. Zet de havermout 5 - 6 minuten in de oven tot hij lichtjes gekleurd is en een beetje nootachtig begint te ruiken. Laat afkoelen.

Klop de slagroom in een kom lobbig (dus niet te stijf). Klop er de honing (naar smaak) en whisky door en spatel er vervolgens de geroosterde havermout door. Verdeel een derde deel van de frambozen over 2 niet te smalle glazen. Schep er een derde deel van de room op. Maak op deze manier drie laagjes, maar houd een paar frambozen over voor de garnering. Zet de glazen met crachanan 1 tot 2 uur in de koelkast. Strooi er voor het serveren de laatste frambozen over.

Janneke Vreugdenhil

Praat mee over zomerfruit op nrcnext.nl/koken