Economie kort

Onderzoek naar gang van zaken bij failliete Van der Moolen

AMSTERDAM. Er komt een onderzoek naar het beleid en de gang van zaken rondom het failliete handelshuis Van der Moolen. Daarvoor worden twee onderzoekers benoemd, zo besloot de ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam gisteren. Het onderzoek zal zich concentreren op de ontwikkelingen bij Van der Moolen in de periode tussen 1 januari 2005 en 10 september 2009. Het roemruchte handelshuis Van der Moolen ging op 10 september 2009 failliet, nadat het een maand daarvoor surseance van betaling had aangevraagd. Het onderzoek werd aangevraagd door de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) en grootaandeelhouder ASR Nederland. De VEB gaf aan „tevreden” te zijn met de uitspraak. „Dit is een belangrijke eerste stap op weg naar genoegdoening voor gedupeerde aandeelhouders”, aldus directeur Jan Maarten Slagter. „Als de onderzoekers oordelen dat er inderdaad sprake is geweest van wanbeleid, dan kunnen op grond daarvan eventuele vervolgacties worden ondernomen”. (ANP)

Grieken op schema met dichten tekort

ATHENE. De Griekse regering heeft het begrotingstekort in de eerste zes maanden van 2010 bijna gehalveerd ten opzichte van het eerste half jaar van 2009. Dat maakte de Griekse centrale bank gisteren bekend. De regering van premier George Papandreou kwam in de eerste helft van dit jaar 11,45 miljard euro tekort. Eind juni vorig jaar bedroeg het gat op de begroting nog bijna 20 miljard euro. Volgens minister van Financiën George Papaconstantinou overtreft de Griekse regering daardoor momenteel de eigen doelstelling om het tekort dit jaar met 40 procent te reduceren. De regering beloofde eerder dit jaar het tekort in 2010 terug te dringen tot 8,1 procent van het bruto binnenlands product (bbp). (ANP)

Tv-verkoop blijft bovengemiddeld

AMSTERDAM. In de week dat Nederland de laatste groepswedstrijd speelde tegen Kameroen zijn nog eens zesduizend televisies meer verkocht dan in de vergelijkbare periode vorig jaar. Daarmee staat de teller voor het extra aantal verkochte toestellen in de aanloop naar en tijdens het WK op bijna 70.000 stuks tot en met week 25. Dat meldde onderzoeksbureau GfK gisteren. Tijdens het EK van 2008 schaften consumenten 70.000 meer televisies aan dan in de vergelijkbare periode zonder toernooi een jaar eerder. GfK verwachtte voorafgaand aan het WK dat er 75.000 extra toestellen verkocht zouden worden. De cijfers van afgelopen week en deze week zijn nog niet bekend. (ANP)