De ballen van Sebastián Abreu

Wie: Washington Sebastián Abreu Gallo (33)

Wat: ballen

Wanneer: halve finale Nederland-Uruguay, vanavond 20.30 uur.

„Ik ben niet gek”, verklaarde de Uruguayaan Sebastián ‘El Loco’ Abreu zondag tegenover de verzamelde pers. In dat geval moet hij wel cojones ter grootte van Jabulani’s hebben, metaforisch gesproken, want de riskante wijze waarop hij de beslissende penalty nam in de kwartfinale tegen Ghana getuigt van veel lef – misschien wel doodsverachting.

Tsjechoslowaak Antonin Panenka, die Abreu het lobje voordeed tijdens de EK-finale van 1976, zei achteraf dat als hij had gemist „onze communistische regering zou denken dat het een politiek gebaar was. Dan zou ik misschien eindigen in de uraniummijnen.”

En in Zuid-Amerika zijn voetballers voor minder omgebracht. Hoewel nooit helemaal duidelijk is geworden waarom de Colombiaanse verdediger Andres Escobar doodgeschoten is, wordt algemeen aangenomen dat zijn eigen doelpunt op het WK 1994 enkele dagen daarvoor er op zijn minst mee te maken had.

Dat waren andere tijden, en een ander land bovendien. Als jongen van 15 werkte Abreu, toen nog basketballer, voor een lokale krant als junior-sportverslaggever. Toen hij op een wedstrijd werd gezet waarin hij zelf speelde, schroomde hij niet zichzelf tot man of the match uit te roepen en zichzelf ook maar meteen te interviewen.

Waarom pinchhitter Abreu ‘El Loco’ genoemd wordt weet eigenlijk niemand, schreef de Spaanse krant La Marca zaterdag. Maar niemand kijkt er vreemd van op.

Bart Hinke