Cisco Cius, een iPad voor het serieuze werk

hebben

Cisco Cius tablet pc ***

De Apple iPad is nog niet eens in Nederland te koop en toch lijkt iedereen er al een mening over te hebben. Het belangrijkste punt van discussie: wat moet je als kritische consument met zo’n laptop zonder toetsenbord?

Cisco bedacht iets serieuzers. Het netwerkbedrijf gaat ook de iPad-kant op met de Cius, een tablet-pc die op Googles Android-besturingssysteem draait. Maar terwijl je de iPad vooral gebruikt voor lezen in bed en mobiel tv-kijken, is de Cius er voor video-vergaderingen. Zie het als een handzame digitale agenda met een goede hd-camera, waarmee je met één druk op de knop live gesprekken voert met collega’s. Het scherm van 7 inch is een stuk kleiner dan de 10 inch iPad, maar is volgens Cisco ook geschikt om serieuze bedrijfssoftware op afstand te draaien. Nog serieuzer is het optionele docking station waarmee je de Cius echt in een bureautelefoon verandert. Daar kan de iPad weinig tegenin brengen – er zit namelijk geen camera in. Maar die zal ongetwijfeld in de volgende generatie iPads zitten. Het is nu wachten tot Apple zijn FaceTime-technologie – te vinden op de nieuwe iPhone 4 – ook gaat invoeren op andere apparaten. De Cius is vanaf 2011 te koop voor minder dan 1.000 dollar.

Marc Hijink

Meer specificaties van de Cius op nrc.nl/hebben