BP ontkent gerucht over emissie

De Britse oliemaatschappij BP ontkent te werken aan een aandelenemissie. Dat zegt een woordvoerder vandaag in de zakenkrant Financial Times. Wel zouden enkele staatsinvesteringsmaatschappijen interesse hebben om een belang in BP te nemen.

Gisteren meldden zakenmedia dat BP kapitaal zou willen aantrekken van staatsfondsen uit Azië en het Midden-Oosten om het bedrijf te beschermen tegen een vijandige overname, en om geld op te halen om de miljardenschade te vergoeden die het olielek in de Golf van Mexico met zich meebrengt. Tot en met gisteren heeft de milieuramp BP 3,12 miljard dollar (2,37 miljard euro) gekost.

Door BP ingehuurde zakenbankiers zouden staatsfondsen proberen te interesseren om een belang van 5 tot 10 procent in het bedrijf te nemen. Ook zouden staatsfondsen interesse hebben om enkele activiteiten van BP in het Midden-Oosten en Azië over te nemen. Zo zou Koeweit belangstelling hebben voor olievelden van BP in Egypte, Jemen en Oost-Azië.

BP heeft eerder al aangekondigd dit jaar voor circa 10 miljard dollar aan activiteiten te willen verkopen, om zo een deel van het 20 miljard dollar grote fonds te vullen dat BP verwacht nodig te hebben voor het betalen van claims uit de VS.

Landen die mogelijk geïnteresseerd zijn om via hun staatsfonds in BP te beleggen zijn Saoedi-Arabië en Libië. Zij zouden daarmee willen profiteren van de fors gedaalde beurskoers van BP, die sinds de olieramp in de Golf van Mexico meer dan gehalveerd is.

BP probeert sindsdien het lek te dichten, maar dat is nog altijd niet gelukt. De olie heeft inmiddels de kust van alle Amerikaanse staten langs de Golf van Mexico bereikt.