BP heeft nieuwe leiders nodig

BP moet zich richten op het zoeken naar nieuwe leiders, niet naar een prins op een wit paard. Het olieconcern zou in theorie een makkelijk slachtoffer kunnen zijn voor een vijandig bod, als het erin slaagt het olielek in de Golf van Mexico te dichten. Maar de beste manier om zo’n uitkomst te voorkomen is het benoemen van een nieuwe topman en een nieuwe president-commissaris – en niet het binnenhalen van een strategische belegger via een speciale deal.

De kansen dat BP ten prooi zal vallen aan een opportunistisch bod zijn niet groot. Zelfs na het kelderen van de aandelenkoers is de marktwaarde van het concern van 61 miljard pond (74 miljard euro) behoorlijk groot. Ook politieke bezwaren zouden een bod van eventuele gegadigden als Petrochina of Gazprom bemoeilijken. Niettemin is een overnamepoging nu ook weer niet zó onwaarschijnlijk dat BP zijn verdediging niet op orde zou hoeven brengen. Maar de vraag is meer hoe dat het beste kan worden gedaan.

In Britse persberichten van het afgelopen weekeinde werd geopperd dat BP zou kunnen overwegen een strategische belegger, bijvoorbeeld uit een van de Golfstsaten, over te halen een belang te nemen. Eén versie van dit scenario – de verkoop van nieuwe aandelen via een speciale constructie – zou niet zo handig zijn. Het concern heeft tot nu toe steeds volgehouden geen nieuw kapitaal nodig te hebben. Bovendien zouden de bestaande aandeelhouders terecht bezorgd zijn dat hun rechten in dat geval met voeten worden getreden. Zo’n buiten de markt om overeengekomen transactie kan het zittende management beschermen, maar zou de beurskoers geen steuntje in de rug bieden.

Gelukkig lijkt BP deze weg niet in te slaan. Het concern zou volgens een ingewijde liever willen dat een strategische belegger de aandelen gewoon op de open markt koopt. Hoewel er niks mis is met deze aanpak, lijkt het een beetje een vlucht vooruit.

Waar BP werkelijk behoefte aan heeft, is een goed beleggingsargument. Daarvoor is het nodig dat het verleden wordt afgesloten. De eerste stap is het dichten van het lek. Beleggers kunnen de schade dan makkelijker inschatten. Maar de tweede stap is het oplossen van het leiderschapsvacuum. De crisis heeft de onbekwaamheid aan het licht gebracht van zowel topman Tony Hayward als president-commissaris Carl-Henric Svanberg. Als BP geloofwaardige nieuwe leiders kan vinden, zullen de beleggers vanzelf terugkomen – en zal het risico van een opportunistische overname vanzelf wijken.

Vertaling Menno Grootveld

Voor meer commentaaruit Londen: www.breakingviews.com