Aandelenuitgifte Europese banken waarschijnlijk beperkt

Zullen de zakenbankiers dankzij de onrust in hun eigen sector opnieuw een flinke golf inkomsten tegemoet kunnen zien? Toen de banken in de Verenigde Staten vorig jaar stresstests ondergingen, haalden ze alleen al in mei en juni 35,2 miljard euro aan nieuw kapitaal binnen – een fijne opsteker voor de zakenbanken die de emissies garanderen. Maar degenen die hopen dat de Europese stresstests een soortgelijk resultaat opleveren, zullen vermoedelijk teleurgesteld worden.

De Europese bankensector zou ongeveer 30 miljard euro nodig kunnen hebben, aldus bankiers die zich bezighouden met de markten voor aandelenkapitaal. Dat zou tot vergelijkbare inkomsten kunnen leiden als het bedrag in zijn geheel op de markt zou worden binnengehaald. Maar veel banken die het hardst om nieuw kapitaal verlegen zitten, zijn niet beursgenoteerd.

De twee grootste probleemgebieden zijn de Duitse regionale ‘Landesbanken’ en de Spaanse ‘cajas’, die op coöperatieve leest geschoeid zijn. Beide soorten banken hebben grote hoeveelheden ‘giftig’ vastgoed of gestructureerde kredieten in bezit, en beiden lijken ondergekapitaliseerd – het kernkapitaal van de gemiddelde Landesbank bedraagt slechts 5,9 procent, aldus KBW. Als ze geld nodig hebben, zullen de meeste geherkapitaliseerd worden door speciale noodfondsen van de centrale overheid, zoals SoFFin in Duitsland en FROB in Spanje.

De herkapitalisering van deze niet-beursgenoteerde banken zou wel eens tweederde van de fondsen kunnen opslorpen die door de hele sector worden binnengehaald, aldus zakenbankiers. Als het totaal voor de sector 30 miljard euro bedraagt, blijft er dus slechts 10 miljard euro voor de rest over.

Het feitelijke bedrag dat via de kapitaalmarkten wordt verkregen zou zelfs nog lager kunnen uitvallen. Sommige Amerikaanse banken die nieuw kapitaal nodig hadden, hebben ook belangen verkocht. Bank of America heeft bijvoorbeeld een deel van zijn belang in China Construction Bank afgestoten. Europese banken zouden dat voorbeeld kunnen volgen. Of zij zouden aandelenkapitaal kunnen vergaren door tegen een korting obligaties terug te kopen – zoals de Britse banken Lloyds en Royal Bank of Scotland deden.

Sommige banken zouden zelfs de voorkeur kunnen geven aan strategische beleggers. Het staatsfonds van Qatar werd onlangs in verband gebracht met de Nationale Bank van Griekenland, een van de banken die waarschijnlijk het meest om kapitaal zitten te springen. En een andere mogelijke herkapitaliseringskandidaat, Commerzbank, is voor 25 procent eigendom van de Duitse staat. Als de regering bij zou springen, zou er opnieuw minder kapitaal overblijven om op de markt te plaatsen. Alles bij elkaar genomen zullen de zakenbankiers hier hun vingers dus niet bij aflikken.