7 films over hooligans

1 The Firm (Alan Clarke, 1988) Bexy heeft een jonge zoon en vaak ruzie met zijn vrouw over zijn activiteiten als voetbalhooligan. Zelfs als de baby gewond raakt door een rondslingerend mes wil hij zijn gewelddadige leventje niet opgeven. Krachtig televisiedrama over rivaliserende voetbalbendes.

2 I.D.(Philip Davis, 1995)John is een Britse politieagent. Samen met drie collega’s gaat hij undercover bij een groep hooligans om de leiders te kunnen arresteren. Maar John wordt helemaal opgeslokt door zijn rol. De grenzen tussen zijn functie als agent en zijn rol als hooligan beginnen langzaamaan te vervagen.

3 Mean Machine(Barry Skolnick, 2001)De aan lager wal geraakte voetballer Danny Meehan verspeelt zijn carrière als hij opgepakt wordt. De bewaarders van de gevangenis waar hij terechtkomt willen dat hij het voetbalteam van de gevangenen traint. Meehan organiseert een wedstrijd tegen de bewaarders.

4The Football Factory (Nick Love, 2004) Tommy Johnson is een jonge Chelseafan met een uitzichtloos bestaan. Hij doet niet veel meer dan drinken, vrouwen versieren en vechten met hooligans van andere clubs. Dit drama zou volgens sommige analisten een ongewenst effect sorteren, omdat de film het supportersgeweld van een laagje glamour zou voorzien.

5Hooligans (Lexi Alexander, 2005) Elijah Wood, sinds zijn rol als Frodo in The Lord of the Rings-trilogie een ster, gaat als Amerikaanse student bij zijn zus in Londen wonen en raakt langzaam betrokken bij de Green Street Elite (GSE) van voetbalclub Westham United. De vreedzame jongen raakt verslaafd aan de kick van (de dreiging van) knokpartijen met rivaliserende supporters.

6Rise of the Footsoldier (Julian Gilbey, 2007) Waargebeurde geschiedenis van de Engelse voetbalhooligan Carlton Leach gaat vooral over schieten en schelden. Op nepbloed is niet bezuinigd. Carlton Leach schopte het tot topcrimineel en was eind jaren negentig betrokken bij een illustere afrekening in het drugsmilieu. De ondergang van Leach loopt parallel aan de teloorgang van de dance- en rave-scene in Engeland.

7 Cass(Jon S. Baird, 2008)Waargebeurd verhaal over de Jamaicaanse wees Cass, geadopteerd en opgevoed in de East End van Londen. Na vele jaren van discriminatie vervalt Cass in steeds meer in voetbalhooliganisme en geweld. Hierdoor krijgt hij respect, iets wat hij nog nooit heeft gehad. Maar een mislukte aanslag op zijn leven brengt hem tot inkeer.

De rubriek ‘De Lijst’ geeft kunstuitingen bij het nieuws. De aanleiding vandaag: het artikel over de voetbalwet, pagina 17.