Brand bij Heeze op de heide bijna over

De brandweer verwacht vanavond het sein ‘brand meester’ te kunnen geven op de Strabrechtse heide. Daar, nabij het Brabantse Heeze, heeft dit weekeinde een grote brand gewoed. 150 hectare heide en bos is verbrand. De rook was tot in de wijde omtrek te zien.

De brand ontstond vrijdagmiddag door nog onbekende oorzaak. Door een tekort aan bluswater duurde het erg lang voordat het vuur onder controle was.

Nadat gisteren vijfhonderd mensen, onder wie vierhonderd brandweerlieden en honderd militairen, bezig waren geweest om de humus om te ploegen en na te blussen, laaide de brand vanochtend weer op. „Maar dat was verwacht”, zegt een woordvoerder van de brandweer. „Vannacht hebben wij niet geblust, waardoor de brand vanochtend weer even oplaaide en enkele bomen opnieuw vlam vatten. Maar die zijn inmiddels weer geblust.”

De heide moest worden omgeploegd omdat de humuslaag nasmeulde. „Soms tot wel 50 centimeter diep”, zegt de woordvoerder.

Vandaag verrichten nog tachtig brandweerlieden en honderd militairen bluswerkzaamheden.

Doordat de rijksweg A67 moest worden afgesloten, ondervond het verkeer dit weekeinde grote hinder van de brand. Om die onder controle te krijgen, kreeg het brandweerkorps Brabant Zuid-Oost assistentie van korpsen uit Utrecht, Gelderland en Twente en van Defensie.

Een boswachter van Staatsbosbeheer heeft tegen lokale media verklaard dat de brand waarschijnlijk het gevolg is van een illegaal kampvuur. Volgens hem werd het kampvuur ongeveer anderhalve week geleden door wandelaars ontdekt. Toen het vuur geblust was, laaide het nog drie keer op.

Vrijdag ging het bij de vierde keer echt mis. Een woordvoerder van Staatsbosbeheer noemt de verklaring van de boswachter „onzin”. Zij bevestigt wel dat er de afgelopen weken kleine branden zijn geweest in het gebied.