Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Finland bouwt nog twee kerncentrales

Het Finse parlement heeft gisteravond de bouw van twee nieuwe kerncentrales en een opslagplaats voor nucleair afval goedgekeurd. De uitslag was geen verrassing – de regeringscoalitie van vier partijen beschikt over een ruime meerderheid in de volksvertegenwoordiging.

De stemming werd kort onderbroken door demonstranten op de publieke tribune, die „schande” riepen en het Finse volkslied zongen. Beveiligers verwijderden de betogers. Ook buiten het parlement waren protesten van milieuactivisten tegen de nucleaire plannen van de regering.

De bouwkosten van de twee nieuwe Finse kerncentrales worden geschat op 10 miljard euro. De reactors komen naar verwachting in 2020 in bedrijf. Finland zal dan zeven kerncentrales hebben. Vier zijn er momenteel in gebruik. Samen voorzien ze in een kwart van de energiebehoefte van het land. Twee centrales van 860 megawatt staan in Olkiluoto, 250 kilometer ten noordwesten van Helsinki. Twee centrales van elk 500 megawatt staan aan de zuidkust bij Loviisa, 90 kilometers oostelijk van de hoofdstad. De vijfde reactor, eveneens bij Olkiluoto, wordt momenteel gebouwd. Deze centrale van 1.600 megawatt (kosten 3 miljard euro), waaraan sinds 2005 wordt gewerkt, had vorig jaar in bedrijf moeten worden genomen. Door het gebruik van verkeerde materialen en planningsfouten is de oplevering vertraagd tot 2013.

In Europa stond kernenergie de afgelopen decennia in een kwaad daglicht wegens het radioactieve afval. Maar de laatste jaren neemt de steun weer toe. Kernenergie wordt door veel regeringen nu gezien als een ‘schone’ manier om aan de stijgende energiebehoefte te voorzien, omdat de uitstoot van broeikasgassen door kernenergie niet toeneemt.

Vorige maand verbrak het Zweedse parlement een 30 jaar oud verbod op de bouw van kerncentrales. Vanaf 1 januari 2011 mogen in Zweden weer kerncentrales worden gebouwd, ter vervanging van de tien bestaande, verouderde reactors. Veel andere Europese landen houden hun oude kerncentrales langer open dan gepland, of overwegen de bouw van nieuwe reactors. (AP, Reuters)