Congo raakt miljarden aan schuld kwijt

Congo komt in aanmerking voor een schuldenkwijtschelding van 12,3 miljard dollar (9,8 miljard euro). De Wereldbank is gisteren akkoord gegaan met het besluit, dat woensdag al was goedgekeurd door het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

De schuldenkwijtschelding is de grootste sinds de Wereldbank en het IMF in 1996 programma’s lanceerden om de schuldenlast van de armste landen op de wereld te verzachten. Door het akkoord kan Congo’s buitenlandse schuld met wel 90 procent afnemen, zo meldt de BBC.

De kwijtschelding is aangenomen zonder de steun van Zwitserland en Canada. Deze landen zeggen twijfels te hebben over het overheidsbestuur in Congo. Volgens IMF en Wereldbank heeft Congo de laatste jaren vooruitgang geboekt bij het hervormen van zijn economie en bestuur.

Canada blokkeerde de kwijtschelding op dinsdag nog door een verzoek om een bijeenkomst van de Wereldbank over Congo te verdagen. Canada en Congo hebben onenigheid wegens een conflict tussen een in Vancouver gevestigd mijnbouwbedrijf en de Congolese overheid. September vorig jaar sloot Congo een koper- en kobaltproject van First Quantum Minerals uit Vancouver. First Quantum noemt de sluiting onrechtmatig.

De schuldkwijtschelding moet Congo’s 50-jarige onafhankelijkheid luister bij zetten. (BBC, Reuters)