Ontruiming moskee in A'dam van de baan

De ontruiming van de Aya Sofiamoskee in Amsterdam-West is voorlopig van de baan. Tijdens een kort geding gisteren kwamen de huurder, de Turkse vereniging Milli Görüs, en de verhuurder, woningcorporatie Stadgenoot, tot een vergelijk.

Milli Görüs belooft het gebouw uiterlijk 31 oktober te verlaten. Doet de vereniging dat niet, dan moet ze per dag een dwangsom van 20.000 euro betalen.

Met het compromis lijkt een voorlopig einde gekomen aan een juridisch conflict dat al sleept sinds juli 2007. Toen besloot de woningcorporatie dat Milli Görüs de moskee aan de Postjesweg moest verlaten.

De kantonrechter oordeelde in 2008 dat Stadgenoot bij deze beslissing in zijn recht stond. De huurder weigerde echter te vertrekken omdat de ontwikkeling van een nieuw gebedshuis, de Westermoskee, door interne bestuurlijke en financiële problemen was gestokt.

Twee weken geleden liet waarnemend burgemeester Asscher weten dat zijn geduld op was. De Aya Sofiamoskee zou worden ontruimd, desnoods met inzet van de politie.

Om dat te voorkomen, stapte Milli Görüs naar de voorzieningenrechter. Die hoefde gisteren geen oordeel te vellen over de geplande ontruiming, omdat de partijen er onderling uitkwamen.

Na afloop van de zitting zei voorzitter Üçler Dag van moskeevereniging Aya Sofia: „We wilden absoluut voorkomen dat de sterke arm onze moskee zou ontruimen. We zijn met de gemeente nu hard op zoek naar een vervangende ruimte, maar ook als we die niet op tijd vinden, zullen we het pand verlaten.”