Meer drinken, geen alcohol, gloeilamp uit

Het wordt de komende dagen tropisch warm.

Het Hitteplan moet de gezondheidsrisico’s beperken, vooral voor oudere mensen.

Jongens zoeken verkoeling onder een brug over de Maas in Maastricht. Foto Chris Keulen Nederland, Maastricht, 28.06.2010 Summer in the city. Streetscene at river Maas. Zomer in de stad. Straatscene aan de Maas in het centrum van Maastricht. foto: Chris Keulen
Jongens zoeken verkoeling onder een brug over de Maas in Maastricht. Foto Chris Keulen Nederland, Maastricht, 28.06.2010 Summer in the city. Streetscene at river Maas. Zomer in de stad. Straatscene aan de Maas in het centrum van Maastricht. foto: Chris Keulen

„Warm tot zeer warm zomerweer met op vrijdag op veel plaatsen tropische temperaturen”, meldt het KNMI. Vanaf vandaan wordt het toch al zomerse weer nog warmer. Dat levert niet alleen mooie plaatjes op van volle terrassen en verliefde stelletjes in het park. Een hittegolf leidt doorgaans ook tot een toename van het aantal verkeersongelukken. En tot een daling van het grondwaterpeil, waardoor boeren hun land minder kunnen besproeien. Ook ouderen en chronisch zieken zijn extra kwetsbaar als het erg warm is.

Volgens de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid hebben hoge temperaturen een kwalijke invloed op verkeersdeelnemers. Het warme weer heeft „psychologische en/of fysiologisch” effecten. Bij grote hitte nemen de emoties toe en reageren mensen prikkelbaarder op elkaar. Daarnaast raken ze bij hoge temperaturen eerder vermoeid en vermindert de concentratie. Ook de reactiesnelheid neemt af.

In Frankrijk zagen de onderzoekers een verhoging van het aantal ongevallen tijdens hittegolven. Zij geven als mogelijke verklaring dat „bestuurders op andere tijden van de dag de weg opgaan en dat ze ’s nachts slechter of korter slapen door de hoge nachttemperaturen, waardoor ze vermoeider aan het verkeer deelnemen”.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) stelde gisteren het Nationaal Hitteplan in werking, omdat vanaf donderdag vier dagen van aanhoudende hitte – meer dan 27 graden – worden verwacht. De kans daarop is het grootste in het oosten en zuidoosten van het land.

Het hitteplan, dat na de hete zomer van 2006 is opgesteld, beveelt maatregelen aan die gezondheidsrisico’s bij hitte beperken. Het is een initiatief van onder meer RIVM, KNMI en gezondheidsorganisaties, onder leiding van het ministerie van Volksgezondheid. Bij grote hitte is de sterfte bovengemiddeld; in 2003 overleden er tijdens de hete zomer duizend tot vijftienhonderd mensen meer dan normaal.

Een woordvoerder van het RIVM: „Zo hebben mensen met een hartprobleem het lastig, omdat het hart harder moet werken om het lichaam te koelen. Het zijn vooral zwakkeren die bij toenemende warmte gevaar lopen. Met het Hitteplan proberen we de aandacht op hen te vestigen.”

Vorig jaar juni werd het hitteplan voor het eerst in werking gesteld. Het is inmiddels geëvalueerd, maar de winst ervan is volgens de deelnemers niet in cijfers uit te drukken.

Vooral oude mensen en chronisch zieken wordt geadviseerd bij hitte uit te kijken. Zorggroep Cicero, met verscheidene vestigingen in Zuid-Limburg, heeft het eigen plan al in werking gesteld: „Bewoners worden op verzoek vaker gewassen, krijgen meer water en minder alcohol, omdat die uitdroging versnelt. In de gebouwen moet elektrische apparatuur waar mogelijk uit, net als de warme gloeilampen – tl-verlichting kan wel.

De politie Kennemerland heeft met de grote verwachte toeloop naar stranden als die van Zandvoort en Bloemendaal extra mensen ingezet, zegt een woordvoerder. In West-Brabant moeten boeren zuinig zijn met water. „Een onttrekkingsverbod is dichtbij”, zegt een woordvoerder van waterschap Brabantse Delta.