Even de stofzuiger erop

Sonnega. Zo doe je dat met nare rupsen: even de stofzuiger erop. Want heel Nederland heeft er inmiddels weer last van, van de eikenprocessierups. Het is een jaarlijks terugkerend fenomeen, maar bovenal probleem, die beesten. De rups verspreidt namelijk brandharen die bij mensen en dieren ernstige irritaties kunnen geven. Die brandharen komen vrij tijdens de zes keer dat het vijf centimeter lange beestje zich vervelt voordat hij zich eind juni verpopt. Tijdens die gedaanteverwisselingen verliest hij duizenden brandharen, die als kleine dolkjes mensen en vee bestoken. De rups werd in 1987 door amateur-insectologen in de buurt van Reusel bij de Belgische grens ontdekt.Sindsdien wordt de bestrijding van de beesten voortvarend aangepakt. Met hoogwerkers, stofzuigers, beschermende pakken. En op landelijke schaal. Ondanks alle actie is de omvang van de plaag de afgelopen jaren niet echt minder geworden. Mei, juni, dat zijn de maanden van overal ontbladerde bomen. Sommige eiken zijn volledig kaalgevreten. De meeste eiken kunnen daar wel tegen. De bomen kunnen per seizoen wel een paar keer nieuwe blaadjes aanmaken. Maar dan moet er natuurlijk wel voldoende water vallen, voor het herstel. Bij lange droogte neemt de vitaliteit van bomen wel af. Op de foto wordt trouwens een nest met larven van eikenprocessierupsen in de buurt van Sonnega (bij Wolvega in de provincie Friesland) met een stofzuiger van een boom gezogen. Foto WFA/Alex de Haan WFA05T:EIKENPROCESSIERUPS IN ALLE PROVINCIES:HEERENVEEN;30JUN2010-Als laatste provincie in Nederland heeft ook Friesland nu te maken met de eikenprocessierups. De rups is gesignaleerd in de gemeenten Weststellingwerf en Skarsterlân. De gemeente Weststellingwerf heeft direct hoveniersbedrijf Roel Timmerman uit Uffelte gevraagd de nesten op te ruimen. Eerder op de dag ruimde het bedrijf al 35 nesten in de omgeving van het Drentse Ruinerwold op. De eikenprocessierups is een jaarlijks terugkerend probleem in een groot deel van Nederland. De rups verspreidt brandharen die bij mensen en dieren ernstige irritaties kunnen geven. De provincie, gemeenten en andere instanties werken samen om de risico's zoveel mogelijk te beperken. Op de foto wordt een nest in de buurt van Sonnega met een stofzuiger van een boom gezogen. WFA/adh/str.Alex de Haan
Sonnega. Zo doe je dat met nare rupsen: even de stofzuiger erop. Want heel Nederland heeft er inmiddels weer last van, van de eikenprocessierups. Het is een jaarlijks terugkerend fenomeen, maar bovenal probleem, die beesten. De rups verspreidt namelijk brandharen die bij mensen en dieren ernstige irritaties kunnen geven. Die brandharen komen vrij tijdens de zes keer dat het vijf centimeter lange beestje zich vervelt voordat hij zich eind juni verpopt. Tijdens die gedaanteverwisselingen verliest hij duizenden brandharen, die als kleine dolkjes mensen en vee bestoken. De rups werd in 1987 door amateur-insectologen in de buurt van Reusel bij de Belgische grens ontdekt.Sindsdien wordt de bestrijding van de beesten voortvarend aangepakt. Met hoogwerkers, stofzuigers, beschermende pakken. En op landelijke schaal. Ondanks alle actie is de omvang van de plaag de afgelopen jaren niet echt minder geworden. Mei, juni, dat zijn de maanden van overal ontbladerde bomen. Sommige eiken zijn volledig kaalgevreten. De meeste eiken kunnen daar wel tegen. De bomen kunnen per seizoen wel een paar keer nieuwe blaadjes aanmaken. Maar dan moet er natuurlijk wel voldoende water vallen, voor het herstel. Bij lange droogte neemt de vitaliteit van bomen wel af. Op de foto wordt trouwens een nest met larven van eikenprocessierupsen in de buurt van Sonnega (bij Wolvega in de provincie Friesland) met een stofzuiger van een boom gezogen. Foto WFA/Alex de Haan WFA05T:EIKENPROCESSIERUPS IN ALLE PROVINCIES:HEERENVEEN;30JUN2010-Als laatste provincie in Nederland heeft ook Friesland nu te maken met de eikenprocessierups. De rups is gesignaleerd in de gemeenten Weststellingwerf en Skarsterlân. De gemeente Weststellingwerf heeft direct hoveniersbedrijf Roel Timmerman uit Uffelte gevraagd de nesten op te ruimen. Eerder op de dag ruimde het bedrijf al 35 nesten in de omgeving van het Drentse Ruinerwold op. De eikenprocessierups is een jaarlijks terugkerend probleem in een groot deel van Nederland. De rups verspreidt brandharen die bij mensen en dieren ernstige irritaties kunnen geven. De provincie, gemeenten en andere instanties werken samen om de risico's zoveel mogelijk te beperken. Op de foto wordt een nest in de buurt van Sonnega met een stofzuiger van een boom gezogen. WFA/adh/str.Alex de Haan WFA ALEX DE HAAN

Zo doe je dat met nare rupsen: even de stofzuiger erop. Want heel Nederland heeft er inmiddels weer last van, van de eikenprocessierups. Het is een jaarlijks terugkerend fenomeen, maar bovenal probleem, die beesten. De rups verspreidt namelijk brandharen die bij mensen en dieren ernstige irritaties kunnen geven.

Die brandharen komen vrij tijdens de zes keer dat het vijf centimeter lange beestje zich vervelt voordat hij zich eind juni verpopt. Tijdens die gedaanteverwisselingen verliest hij duizenden brandharen, die als kleine dolkjes mensen en vee bestoken.

De rups werd in 1987 door amateur-insectologen in de buurt van Reusel bij de Belgische grens ontdekt. Sindsdien wordt de bestrijding van de beesten voortvarend aangepakt. Met hoogwerkers, stofzuigers, beschermende pakken. En op landelijke schaal. Ondanks alle actie is de omvang van de plaag de afgelopen jaren niet echt minder geworden.

Mei, juni, dat zijn de maanden van overal ontbladerde bomen. Sommige eiken zijn volledig kaalgevreten. De meeste eiken kunnen daar wel tegen. De bomen kunnen per seizoen wel een paar keer nieuwe blaadjes aanmaken. Maar dan moet er natuurlijk wel voldoende water vallen, voor het herstel. Bij lange droogte neemt de vitaliteit van bomen wel af.

Op de foto wordt trouwens een nest met larven van eikenprocessierupsen in de buurt van Sonnega (bij Wolvega in de provincie Friesland) met een stofzuiger van een boom gezogen.