Toezicht op DSB schoot tekort

Commissie-voorzitter Michiel Scheltema geeft een toelichting op zijn rapport. "DNB liet te weinig haar tanden zien." Foto Roel Rozenburg Den Haag : 29 juni 2010 Presentatie van het eindrapport, door een onderzoekscommissie onder leiding van oud-staatssecretaris Michiel Scheltema, naar de ondergang van de DSB-bank. foto © Roel Rozenburg
Commissie-voorzitter Michiel Scheltema geeft een toelichting op zijn rapport. "DNB liet te weinig haar tanden zien." Foto Roel Rozenburg Den Haag : 29 juni 2010 Presentatie van het eindrapport, door een onderzoekscommissie onder leiding van oud-staatssecretaris Michiel Scheltema, naar de ondergang van de DSB-bank. foto © Roel Rozenburg

De Nederlandsche Bank heeft onvoldoende daadkrachtig toezicht gehouden op de inmiddels failliete DSB Bank van Dirk Scheringa. Dat is het oordeel van de commissie onder leiding van oud-staatssecretaris Michiel Scheltema, die vandaag zijn langverwachte rapport uitbracht.

DNB had in 2005 geen bankvergunning mogen geven zonder te eisen dat DSB zou reorganiseren, zodat eigenaar Scheringa minder invloed zou krijgen. Ook later liet DNB na een beter systeem van checks and balances af te dwingen.

Volgens Scheltema is de kern van de problemen bij DSB een gebrek aan professionaliteit en kennis van bankieren bij de leiding van de bank. Scheringa was te veel gericht op commercie (zoals het verkopen van koopsompolissen, verzekeringen gekoppeld aan leningen) en had te weinig verstand van risicomanagement. Ook had DSB te weinig aandacht voor klanten. Zij konden te hoge leningen en hypotheken afsluiten.

„DSB had een bestuursstructuur die niet bij een bank past”, zei Scheltema. „DNB liet te weinig haar tanden zien.” Als DNB in de zomer van vorig jaar daadkrachtig had ingegrepen, had de bank gered kunnen worden. In oktober riep Pieter Lakeman van de Stichting Hypotheekleed spaarders op hun geld weg te halen bij DSB. Dit leidde tot een run op de bank en het faillissement.

Demissionair minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) is het eens met de kritiek op DNB. De Jager wil dat DNB binnen een maand zelf aangeeft hoe de interne cultuur moet veranderen om in de toekomst wel adequaat te kunnen handelen. Ook vindt De Jager dat het intern toezicht van DNB beter moet. Verder wil hij kijken hoe de toezichthouders vaker gecontroleerd kunnen worden door onafhankelijke instanties, zoals het Internationaal Monetair Fonds. De Jager sprak wel vertrouwen uit in DNB-president Nout Wellink.

De Autoriteit Financiële Markten, de andere toezichthouder, treft volgens de commissie minder blaam. De AFM kreeg pas later de bevoegdheid om DSB te controleren en waarschuwde wel voor de koopsompolissen van DSB. Wel had de AFM volgens Scheltema nog kritischer kunnen zijn. Voormalig DSB-bestuurders Scheringa en Hans van Goor waren vanmorgen niet bereikbaar voor commentaar.