Sarkozy: 'crise oblige'

Het presidentiële jacht wordt afgeschaft en Franse ministers moeten zelf de huur van hun woningen gaan betalen. Bewindslieden dienen voortaan zoveel mogelijk per trein te reizen en hotels te mijden. Gratis op de bank bij de prefect of de ambassadeur verdient voorkeur. Dat zijn enkele van de maatregelen die president Sarkozy gisteren aankondigde. Crise oblige: nu het land moet bezuinigen, is de regering het „verplicht aan de belastingsbetaler” ook strenger te letten op de centen die zij aan zichzelf besteedt.

De maatregelen hebben meer een symbolische dan een financiële betekenis. Sarkozy wil het beeld bestrijden dat zijn ministers al te goed voor zichzelf zorgen. Verscheidene bewindslieden zijn recent in opspraak gekomen om hun ruime leefstijl op publieke kosten. Zo moet staatssecretaris voor ‘Groot Parijs’ Christian Blanc voor 12.000 euro gedeclareerde sigaren terugbetalen.

De maatregelen bieden een aardig inkijkje in de overheid. Zo blijkt er ruimte om 7.000 ambtswoningen, 10.000 dienstauto’s en 120 adviseurs in vaste dienst te schrappen. De president ziet niet af van zijn nieuwe vliegtuig, een Airbus A330.