Google past beleid China aan

Internetbedrijf Google past opnieuw zijn zoekmachine aan in China. De Chinese overheid heeft laten weten dat zij de internetvergunning van het Amerikaanse bedrijf zal intrekken, als er geen verandering optreedt in de manier waarop Chinese internetters de zoekmachine gebruiken. Dat heeft Google vanmorgen bekendgemaakt.

Google ligt al geruime tijd in de clinch met de Chinese overheid, omdat het bedrijf sinds een paar maanden weigert om zoekresultaten te filteren en bezoekers van google.cn automatisch doorsluist naar de Google-site in Hongkong. Op die manier is de Chinese overheid zelf verantwoordelijk voor de censuur van zijn burgers en hoeft Google zijn principes over een vrij toegankelijk internet en vrij verkrijgbare informatie niet te verloochenen.

Google heeft sinds vandaag een omweg ingebouwd om zijn vergunning in China te behouden. Bezoekers van google.cn worden niet automatisch doorgestuurd naar de zoekmachine in Hongkong, maar moeten eerst zelf op een link klikken om op het web te zoeken. Een paar basishandelingen, zoals online muziek of teksten vertalen, blijven wel gehuisvest op Chinese Google-webservers. „Deze aanpak komt overeen met ons beleid om geen zelfcensuur toe te passen, en is ook in overeenstemming met de lokale wet”, schrijft het hoofd van Google’s juridische afdeling, David Drummond. China heeft nog niet laten weten of het de internetvergunning van het bedrijf per 1 juli zal verlengen.

Het Chinese web telt honderden miljoenen gebruikers en groeit als kool. Google heeft er geen dominant marktaandeel. Het Amerikaanse bedrijf overwoog zich eerder al uit China terug te trekken, nadat het in januari had gemeld dat er een hackaanval vanuit China was uitgevoerd.