Economie kort

Vakbonden reageren woedend op 15.000 ontslagen bij TNT

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. De vakbonden hebben onthutst gereageerd op het plan van TNT Post om al zijn 15.000 postbodes die voor meer dan 25 uur per week in dienst zijn te ontslaan. De vakbonden dreigen met acties. De bonden zijn niet verrast door de aankondiging van het massaontslag, maar wel over de aantallen postbodes die weg moeten. „Wij gingen ervan uit dat het om 11.000 postbodes zou gaan”, zegt een woordvoerder van Abvakabo FNV. „Dit wordt een groot sociaal drama.” Ook CNV Publieke Zaak is verbolgen. Bestuurder Inge Bakker zegt vooral boos te zijn over het plan om de postbodes te vervangen door goedkope bezorgers met een contract.

Groot olieveld in Noordzee ontdekt

Londen. De Britse oliemaatschappij Encore Oil heeft in de Noordzee een olieveld ontdekt dat meer dan 300 miljoen vaten olie kan bevatten, zo werd gisteren bekend. Het is daarmee een van de grootste olievelden die de afgelopen jaren in de Noordzee is gevonden. Het Catcher-olieveld ligt ten oosten van de Schotse kust. Volgens Encore kan de omvang van het veld na verdere proefboringen nog een stuk groter uitvallen dan aangenomen. (ANP)

Kosten olielek BP boven de 2 miljard

Londen. De kosten van het bestrijden van het olielek in de Golf van Mexico zijn voor oliemaatschappij BP opgelopen tot 2,65 miljard dollar (2,14 miljard euro). Dat heeft BP gisteren bekendgemaakt. Vrijdag stond dat bedrag nog op 2,35 miljard dollar. Het aantal claims dat BP van gedupeerden heeft ontvangen is opgelopen tot 80.000. Volgens BP is er tot nu toe aan 41.000 gedupeerden ruim 128 miljoen dollar uitgekeerd. Er zijn meer dan 39.000 mensen, bijna 5.000 schepen en ongeveer 110 vliegtuigen ingezet om het lek te dichten en olie op te ruimen. (ANP)

Roemenië verhoogt btw tot 24 procent

Door een onzer redacteuren

Belgrado. Roemenië verhoogt de btw met vijf procentpunt tot 24 procent om dit jaar binnen het beoogde begrotingstekort te blijven. Dat is nodig om de uitbetaling van de volgende termijn van het noodkrediet van het IMF, de EU en de Wereldbank van 20 miljard euro veilig te stellen. De internationale lening, die aan het begin van kredietcrisis is verstrekt, dient vooral om ambtenarensalarissen en pensioenen te betalen. De schatkist is leeg. Zonder het krediet komt de Roemeense overheid in betalingsproblemen.

Nieuwe iPhone goed verkocht in VS

NEW YORK. - Computerconcern Apple breekt met de nieuwe iPhone alle records. Drie dagen na de lancering van de iPhone 4 waren er al 1,7 miljoen nieuwe toestellen verkocht, zo maakte het bedrijf gisteren bekend. „Dit is de meest succesvolle productlancering in de geschiedenis van Apple”, zei Apple-topman Steve Jobs. Afgelopen donderdag ging de verkoop van de nieuwe smartphone van start. Zaterdag maakte het bedrijf de balans op. In Nederland is de iPhone 4 in juli te koop. (ANP/RTR/DPA)