Phelps in Parijs' bad verslagen

Zwemmer Sebastiaan Verschuren heeft gisteren bij wedstrijden in Parijs een opmerkelijke prestatie geleverd. Op de 200 meter vrije slag eindigde de Amsterdammer als tweede achter het grote Franse talent Yannick Agnel, maar vóór de beste zwemmer aller tijden, de Amerikaan Michael Phelps.

Verschuren (21) lag halverwege de race nog derde, maar knokte zich in het laatste deel langs de veertienvoudig olympisch kampioen. Agnel finishte in 1.46,30, Verschuren was met 1,46,97 ruim een halve seconde sneller dan de Amerikaan. „Toch wel bijzonder om naast Phelps op het podium te staan en hij feliciteert je”, liet Verschuren weten. Het nationale record staat nog altijd op naam van Pieter van den Hoogenband, uit 2002 (1.44,89).

De Paris Open gold voor de Nederlandse zwemmers als voorbereiding op de Europese kampioenschappen langebaan (50 meter), die in augustus in Boedapest worden gehouden. Verschuren lijkt met zijn prestatie kanshebber voor een medaille op de 200 vrij. Op het koningsnummer, de 100 vrij, ging de zege naar de Fransman Fabien Gilot (48,65).

Ranomi Kromowidjojo won de 50 meter vrije slag in 24,54 seconden en bleef daarmee de Britse Francesca Halsall (24,82) ruim voor. Femke Heemskerk werd derde in 25,28. Kromowidjojo won ook de 100 meter vrije slag (54,08), waarop zij dit jaar de snelste vrouw ter wereld is. Heemskerk werd tweede in 54,25. Ook op de 200 vrij eindigde Heemskerk (1.57,27) op de tweede plaats, achter de Française Camille Muffat (1.56,92).