Niet alle pistolen zijn een blaffertje

Is de Berloque een vuurwapen of niet? Het Nederlands Forensisch Instituut onderzoekt of dit minipistooltje een ongevaarlijk sleutelhangerpistooltje is of niet.

'Die kleinste Pistole der Welt', zegt de Oostenrijkse maker van dit knal- en seinpistool. Berloque pistool Foto: designer-wg.de Pistolen Vuurwapens Wapens
'Die kleinste Pistole der Welt', zegt de Oostenrijkse maker van dit knal- en seinpistool. Berloque pistool Foto: designer-wg.de Pistolen Vuurwapens Wapens

Vaststaat dat de 37-jarige Marc K. vorige week zondag met zijn minipistooltje een baliemedewerkster op een politiebureau in Rotterdam heeft beschoten. Hij raakte de vrouw niet. K. werd aangehouden en zit nog vast. Hem wordt ‘zware mishandeling’ en ‘bedreiging’ ten laste gelegd en er staat nog een oude overtreding van de Wet wapens en munitie open. Nog onduidelijk is of hij dit keer met een vuurwapen heeft geschoten.

Het OM in Rotterdam had kort voor zijn aanhouding al bekendgemaakt dat het een onderzoek ging instellen naar enkele YouTube-filmpjes. Op die filmpjes is te zien hoe K. met een minipistool schiet op foto’s van lokale en landelijke politici. Op internetfora ondertekende hij zijn warrige teksten met gaajes@gmail. Hij gaf ook zijn naam, adres en detentienummer.

Op Geenstijl.nl staat hij te boek als ‘de minigun schutter’. Via een link op de site zijn de schietfilmpjes te zien. Hij laadt zijn pistooltje en vuurt het af. Zo schiet hij een gaatje in een foto van de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb. Hij schiet ook het hoedje van een poppetje af. Het ‘wapen’ waarmee hij dit doet, lijkt sterk op een Berloque. Een zogeheten ‘Schreckschusspistole’ die een knal geeft en waarmee seinkogeltjes verschoten kunnen worden. Vormt de Berloque op enigerlei wijze een gevaar voor de samenleving?

Toine Spapens, die in opdracht van het ministerie van Justitie het illegale vuurwapenbezit in Nederland onderzocht, zegt stellig: „Geen kip in het criminele milieu loopt met zo’n ding op zak.” Ook Ron Knip, als vrijwilliger en wapendeskundige verbonden aan het Leger Museum in Delft, heeft geen hoge pet van op van de ‘minigun’. Het zijn volgens hem goedkoop gemaakte dingetjes waarvan na een paar schoten de loop scheurt. Hij zegt dat er ‘een heleboel van dit soort wapentjes’ bestaan. Knip: „Ze zijn overal in Europa te koop, maar in Nederland zijn ze verboden.” Hij verwijst naar de Wet wapens en munitie waarin alle voorwerpen ‘bestemd of geschikt om projectielen of stoffen door een loop af te schieten, waarvan de werking berust op het teweegbrengen van een scheikundige ontploffing of een andere scheikundige reactie’ een vuurwapen heet. Hij noemt het pistooltje „volmaakt onschuldig” en het verbod erop een voorbeeld van doorslaan van de wapenwet. „Het is geen wapen, het is een curiosum.”

Nu zijn niet alle ‘sleutelhangerwapentjes’ even onschuldig. Zo nu en dan duiken dubbelloops ‘sleutelhangers’ op waarmee .22 patronen verschoten kunnen worden. Die kunnen zeer wel ernstig letsel veroorzaken. De Oostenrijkse maker van de Berloque laat telefonisch weten dat met ‘Die kleinste Pistole der Welt’ – die ze al sinds 1905 maken – niemand ‘erschossen’ kan worden. „Ja, je moet er niet mee in iemands oog schieten natuurlijk.” Ze zijn gewoon bij de fabriek te bestellen, in ‘zilver’ en ‘goud’ uitvoering. „Alleen in Groot-Brittannië mogen ze niet.” En, afhankelijk van de uitslag van het NFI-onderzoek, Nederland misschien.

Volgens Spapens heeft aanscherping van de wapenwet overigens geleid tot een onbedoelde ontwikkeling. „Er zijn nu luchtbuksen te koop met een mondingssnelheid die in de buurt van een vuurwapen komt.” Dat vormt een veel groter gevaar volgens hem dan wat welk minipistooltje dan ook vermag.