Internationaal kort

Desi Bouterse verliest steun Brunswijk voor presidentschap

Door een onzer redacteuren

Paramaribo. Desi Bouterse wordt waarschijnlijk toch geen president van Suriname. De A-Combinatie van Ronnie Brunswijk en de Javaanse Volksalliantie van parlementsvoorzitter Paul Somohardjo hebben zich zaterdag teruggetrokken uit de regeringsonderhandelingen met de Mega Combinatie van Bouterse. Brunswijk en Somohardjo mikken nu op voortzetting van de bestaande coalitieregering. Daarin werken de A-Combinatie en de Volksalliantie samen met Nieuw Front van president Ronald Venetiaan. „Wij zeggen in een nette brief aan de Mega Combinatie dat de intentieverklaring ophoudt te bestaan”, aldus Ronnie Brunswijk. Hij had eerder nog een akkoord gesloten met Bouterse. De onderhandelingen met de A-Combinatie liepen stuk op de verdeling van de ministersposten. Volgens Brunswijk heeft de MC zijn eis van zes ministers plus het vicepresidentschap als te inhalig afgewezen. Bouterse is hoofdverdachte in het Decembermoordenproces dat bijna drie jaar geleden begon.

Nog een Stalin-beeld weg in Georgië

TBILISI. Autoriteiten hebben gisteren een tweede standbeeld van de Sovjetdictator Jozef Stalin verwijderd, dit keer in de plaats Tkibuli. In de vrijdagnacht haalden autoriteiten al een bekend bronzen beeld van de dictator weg in Gori, de geboortestad van Stalin. Om dat beeld is de afgelopen jaren veel te doen geweest. De Georgische president Michail Saakasjvili wilde het laten weghalen. De meeste Georgiërs, onder wie de pro-westerse president, zien het monument als een symbool van de nog altijd grote Russische invloed op het land sinds de val van de Sovjet-Unie begin jaren negentig. Maar voor veel Georgiërs geldt de voormalige Sovjetleider nog altijd als een held. Saakasjvili raakte in augustus 2008 kortstondig in oorlog met Rusland over twee afvallige provincies, maar Georgië werd bij die oorlog verslagen door het Russische leger. Beide beelden werden diep in de nacht verwijderd, waarschijnlijk om protesten te voorkomen. (AP, Reuters)

Protestmars voor Israëlische militair

Jeruzalem. De familie van de in 2006 gevangen genomen Israëlische militair Gilad Shalit is zondag begonnen aan een twaalfdaagse protesttocht naar Jeruzalem. Shalit wordt waarschijnlijk door Palestijnse extremisten vastgehouden in de Gazastrook. Met de actie willen de ouders van Shalit de regering ertoe bewegen meer te doen om hun zoon vrij te krijgen. Enkele duizenden demonstranten liepen mee met de familie van Shalit. De tocht voert naar het huis van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. Vrijdag was het vier jaar geleden dat de nu 23-jarige Shalit werd ontvoerd. Hamas heeft laten weten hem vrij te willen laten in ruil voor de vrijlating van honderden Palestijnen die vastzitten in Israël. Het gevangenschap van Shalit was een belangrijke reden voor Israëls blokkade van de Gazastrook. Nu Israël die blokkade heeft verlicht, verwacht Israël dat Shalit wordt vrijgelaten. (AP, BBC)

Guinee houdt eerste vrije verkiezingen

Conakry. In Guinee waren gisteren voor het eerst democratische verkiezingen. Na een halve eeuw van opeenvolgende dictatoriale regimes konden ruim vier miljoen stemgerechtigde inwoners hun nieuwe president kiezen. Guinee stond in september vorig jaar nog aan de rand van een burgeroorlog. De internationale gemeenschap heeft een groot aantal waarnemers naar het land gestuurd om toe te zien op de verkiezingen. De verkiezingscampagne verliep relatief vreedzaam. Waarschijnlijk haalt geen van de 24 kandidaten een meerderheid en is een tweede ronde op 18 juli nodig. De eerste uitslagen van de verkiezingen worden waarschijnlijk woensdag naar buiten gebracht. (AP, AFP)